Bondscoach Louis van Gaal heeft vrijdag als uitkomst van de WK-loting liever gunstige omstandigheden voor Oranje dan zwakke tegenstanders.

"We krijgen in Brazilië niet alleen te maken met de tegenstander, maar ook met heel andere factoren. Je kunt hier heel lang in een vliegtuig zitten en het klimaat zal ook een grote rol spelen", aldus Van Gaal tegenover Sporza.

De hersteltijd na een wedstrijd zal volgens de bondscoach van grote invloed zijn tijdens het WK van volgend jaar zomer.

"Een wedstrijd spelen om 13 uur ‘s middags of 19 uur ’s avonds maakt een groot verschil. Het ene land zal langer van een wedstrijd kunnen herstellen dan een ander. Dat vind ik niet kunnen. Er is volgens mij nog nooit een WK geweest waar de invloed van het klimaat zo groot is."

"Geef mij maar een poule des doods, maar dan wel met gunstige omstandigheden. Dat zijn we gewend. Daar komen we wel door."

Voorgevoel

Van Gaal, die het niet van belang vindt dat Oranje geen groepshoofd is bij het WK, heeft al een voorgevoel over de loting.

"Ik heb met de Belgische delegatie in het vliegtuig gezeten. De hele reis heb ik geroepen dat we in dezelfde poule spelen. Zo krijgen we een hele sterke groep."

"De kwaliteit van de spelersgroep van de Belgen vind ik erg hoog. Ik ken veel Belgische internationals, er zijn er veel die in Nederland hebben gespeeld. België speelt attractief voetbal, dat is vroeger wel eens anders geweest. Ik heb vertrouwen in de Belgische ploeg."

De WK-loting begint vrijdag om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Lees ook: De twaalf speelsteden van het WK 2014

Lees ook: Bebeto: 'Tegenstanders moeten bang zijn voor Brazilië'

Lees ook: Blatter: 'Stadion Sao Paulo half april af'

Lees ook: In de ban van de loting (3): 'Nederland-België mooiste affiche'