De coach van Michael Phelps, Bob Bowman, denkt dat zijn pupil nog steeds goud kan winnen op de Olympische Spelen van 2016 in Rio. 

"Ik heb geen twijfel dat hij het fysiek en mentaal nog aan kan", zegt Bowman tegen de BBC.

"Maar we hebben wel een standaard. Hij maakt alleen een comeback als hij zijn oude topniveau kan benaderen. Dat is de manier waarop wij zaken doen."

Phelps stopte met zwemmen na de Spelen van Londen, waar hij vier gouden en twee zilveren medailles won. In totaal won hij 22 olympische medailles, waarvan achttien gouden, verdeeld over drie verschillende Spelen. Daarmee is Phelps de meest succesvolle olympiër ooit is.

Spotlight

De 28-jarige Amerikaan draait inmiddels weer mee in het Amerikaanse antidopingprogramma, waardoor Amerikaanse media speculeren over een comeback.

Phelps meldde echter eerder al dat hij weer is gaan zwemmen om in vorm te komen en vanwege de gezelligheid bij zijn oude team op de North Baltimore Aquatic Club.

Mocht Phelps uiteindelijk alsnog een serieuze comeback maken dan zou Bowman dat een zeer goede zaak vinden, ook voor het zwemmen in het algemeen.

"Het zwemmen heeft Phelps nodig, omdat hij een extra spotlight op de sport werpt. Hij voegt extra spanning toe wat niemand anders kan. Als je nu naar het zwemstadion gaat zie je veel lege plekken. Toen hij nog zwom, zaten de tribunes altijd vol."