Dinsdag is Data Dag bij NUsport. Wekelijks verschijnt in deze rubriek een achtergrondverhaal aan de hand van statistieken. Deze keer, in samenwerking met Infostrada Sports, aandacht voor een bijzonder record dat Robin van Persie kan verbeteren.

Het Nederlands elftal sluit het jaar komende week af met oefenwedstrijden tegen Japan (16 november) en Colombia (19 november). Robin van Persie geeft zijn bijzonder sterke jaar in Oranje nog meer cachet als hij verspreid over die twee duels drie goals fabriceert.

De Rotterdammer heeft in 2013 liefst tien treffers gemaakt voor Oranje. Slechts twee spelers in de 108-jarige historie van het Nederlands elftal scoorden ooit nog vaker tussen januari en december: Patrick Kluivert (twaalf goals, in 2000) en Klaas-Jan Huntelaar (elf goals, in 2010).

Van Persie moet de derde plek nu delen met Beb Bakhuys, die in 1934 precies twee handenvol doelpunten maakte in Oranje. De spits van Manchester United loopt dit jaar precies één op één voor de formatie van bondscoach Louis van Gaal.

Tegen Italië, Indonesië, Portugal en Turkije scoorde hij niet, maar dit compenseerde hij met meer dan één treffer tegen Roemenië, Andorra en Hongarije.

Het moyenne van 1,00 van Van Persie ligt hoger dan dat van Kluivert in 2000 en Huntelaar in 2011. De huidige assistent-bondscoach had dertien jaar geleden een gemiddelde van 0,86 doelpunt per wedstrijd, Huntelaar kwam drie jaar terug tot 0,92. Zowel Huntelaar als Kluivert werkte in het jaar van een eindronde meer duels af dan Van Persie nu.

Van Basten

Opvallend aan de lijst van 'topscorers van Oranje in een kalenderjaar' is dat Marco van Basten en Johan Cruijff zo laag staan genoteerd. Beiden maakten nooit meer dan acht goals in een jaar. Van Basten deed dat opvallend genoeg in 1990, zonder te scoren op het WK. In 1988 had de meervoudige winnaar van de Gouden Bal aan vijf treffers genoeg om zich te kronen tot Oranjes jaartopscorer - al die doelpunten maakte hij op het EK.

In de afgelopen twintig jaar zijn er negen verschillende jaartopscorers geweest, van Bryan Roy in 1994 via Ruud van Nistelrooij in 2004 tot Van Persie (of het moet wel heel raar lopen) in 2013. Van Nistelrooij voerde liefst vier jaar de lijst aan, zonder eenmaal de dubbele cijfers te halen. Kluivert realiseerde ook een kwartet, al had hij in 2002 slechts drie doelpunten nodig voor de eerste plaats.

Van Persie was al tweemaal eerder de meest trefzekere Oranje-international van het jaar: in 2006 en 2012, toen hij telkens aan zes treffers voldoende had. Dat aantal was in 2013 vermoedelijk ook genoeg geweest, aangezien nummer twee Arjen Robben op vier goals staat en Jeremain Lens en Rafael van der Vaart volgen met drie treffers. Het bewijst hoe belangrijk Van Persie dit jaar was voor Oranje.

Graphic: Infostrada Sports