In de rubriek TOENsport blikt NUsport elke donderdag terug op een sportmoment uit het verleden. Johan Cruijff speelde met Ajax op 7 november 1978 zijn afscheidswedstrijd, tegen Bayern München. Het werd een vernedering voor Cruijff en zijn ploeg, 0-8. Piet Schrijvers stond destijds onder de lat bij Ajax.

Door Thom Groot Nibbelink

"Het was een fout van het bestuur van Ajax om Bayern München voor die wedstrijd te vragen", vertelt de 66-jarige Schrijvers, precies 35 jaar na dato. "Ze hebben er alles aan gedaan om die wedstrijd te winnen, terwijl je juist in zo'n wedstrijd Cruijff met alle egards moet behandelen. Ze kwamen puur om ons af te slachten en dat vind ik ronduit belachelijk."

Cruijff besloot op 31-jarige leeftijd te stoppen als voetballer, hoewel hij later van gedachten veranderde en pas op zijn 37e, in 1984, een punt zette achter zijn sportieve loopbaan.

Als speler van FC Barcelona nam hij op 27 mei 1978 met een 3-1 zege op Ajax afscheid van het Catalaanse publiek. Speciaal voor Cruijff werd er door het bestuur van Ajax een afscheidswedstrijd georganiseerd, in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De Duitsers waren getergd door de ontvangst die ze in Nederland kregen. Op Schiphol was er niemand die ze kwam ophalen en ze werden uitgescholden en uitgefloten. Daarnaast waren ze de afstraffing door Ajax in 1973 niet vergeten. In de kwartfinales van de Europa Cup 1 in dat jaar wonnen de Amsterdammers met liefst 4-0 van Bayern.

"Ze speelden met het schuim op de bek", herinnert Schrijvers zich. "Ze hanteerden zo'n strakke dekking alsof het een Europa Cup-wedstrijd was. En daar was het de wedstrijd helemaal niet naar. Ze hadden veel beter een Engelse ploeg kunnen uitnodigen, die begrijpen het beter."

"Zij spelen het spelletje gewoon mee. Dan wordt het 4-4, of 5-5 en wordt degene die afscheid neemt op een voetstuk geplaatst. Zo zou het moeten zijn. Maar helaas, dat is niet gebeurd."

Wissel

Schrijvers kijkt vanzelfsprekend niet met een erg positief gevoel terug op de wedstrijd. "Ik speelde graag, dat het in deze wedstrijd om Cruijff ging was geen probleem. Alleen werd het voor mij natuurlijk niet echt een leuke wedstrijd."

"Op een gegeven moment was ik het zat", gaat Schrijvers verder. "Het was van tevoren al bekend dat ik gewisseld zou worden voor Peter Jager, maar ik heb zelf besloten van het veld te gaan. Ik heb gezegd: 'wissel me maar'. Ik zag al aankomen dat het fout zou gaan. En ik wist dat ik dan wel eens gekke dingen zou kunnen doen."