Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, was al enkele dagen op de hoogte van het vertrek van Jacco Verhaeren bij de zwembond.

Hendriks kreeg een paar dagen geleden een telefoontje van Verhaeren. Daarin kondigde de 44-jarige Brabander zijn vertrek aan als technisch directeur van de KNZB.

''Dat was wel even een schok, ja'', bekende Hendriks woensdagavond op de NOS-radio.

Verhaeren, die woensdag zelf niet voor commentaar bereikbaar was, gaat volgens Hendriks als hoofdcoach bij de Australische zwembond aan de slag. 

''Het is een heel grote en mooie stap voor hem en zijn gezin'', meende de voormalige hockeycoach. ''Zoals hij zelf tegen mij zei: Australië is het nummer één-land in het zwemmen." 

"De Champions League, noemde Jacco het. En zo is het natuurlijk ook. Als oud-coach kan ik deze overgang goed begrijpen. Er ligt in Australië een grote sportieve uitdaging op hem te wachten.''

Stabiel

Hendriks deed in het telefonische onderhoud met Verhaeren nog wel een goedbedoelde poging om de veelgeprezen vakman in Nederland te houden. ''Want in de aanloop naar de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 is dit natuurlijk niet goed." 

"Dit wil je niet hebben, hier zit je absoluut niet op te wachten. Ik wilde van hem weten of er misschien iets dwars zat bij hem, of er onvrede bij hem leefde of dat het misschien met financiën te maken had. Maar dat was allemaal niet aan de orde volgens Jacco. Hij gaat duidelijk voor de grote sportieve kansen in Australië.''

Volgens Hendriks zit het met de huidige staf van trainers en coaches, onder wie oud-topzwemmer Marcel Wouda, voorlopig nog wel goed bij de nationale selecties.

''Dat ziet er stabiel uit, daar heb ik alle vertrouwen in. We zullen alleen naar de technische leiding bij de KNZB moeten gaan kijken. Daarover ga ik in gesprek met de zwembond. Het zoeken naar een tweede Jacco heeft volgens mij geen zin. Mensen van een dergelijke kaliber zijn er niet veel.''