Volgens Marleen Veldhuis is het vertrek van technisch directeur Jacco Verhaeren naar de Australische zwembond een geweldige aderlating voor de KNZB.

''Jacco is lange tijd de grote voortrekker van het topzwemmen in Nederland geweest", aldus de oud-topzwemster die zes jaar lang met Verhaeren werkte.

"Hij heeft ontzettend veel successen geboekt met de nationale selectie. Ze gaan hem zeker missen bij de KNZB.''

De 33-jarige Veldhuis, die na olympisch brons op de 50 meter vrij vorig jaar in Londen haar loopbaan beëindigde, gunt Verhaeren zijn nieuwe baan niettemin van harte.

''Ik vind het heel gaaf voor hem. Persoonlijk feliciteer ik hem in alle opzichten met deze mooie stap. Zwemmen is in Australië één van de belangrijkste sporten. Om daar leiding aan te kunnen gaan geven, is echt super voor hem.''

Kenkhuis

Ook oud-zwemmer Johan Kenkhuis noemt het vertrek van Verhaeren 'een aderlating’. "Wat Jacco betekend heeft voor het Nederlandse zwemmen? Wat niet", aldus Kenkhuis, die deelnam aan de Spelen van 2000 en 2004, bij de NOS.

"Het begon met Kirsten Vlieghuis bij de Spelen van 1996 in Atlanta die daar twee keer brons won. Dat was een vliegwiel voor de successen daarna met Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en de estafettezwemsters."

De 33-jarige Kenkhuis betreurt het vertrek van Verhaeren. "Hij had nog grote plannen om het zwemmen in Nederland in de breedte te versterken. Wat dat betreft is het spijtig dat hij vertrekt."

Kenkhuis betreurt het vertrek van Verhaeren ook omdat hij geen geschikte opvolger ziet in Nederland. "Ik zie hier niemand met dezelfde ervaring, vakmanschap en visie als hij. Misschien is het tijd voor de KNZB om internationaal te kijken."

Dapper

Aan de andere kant begrijpt Kenkhuis de keuze van Verhaeren. "Dit is een droombaan. Australië is in het zwemmen wat Brazilië is in het voetbal. Er heerst een ongelooflijke zwemcultuur. Zwemmen is bijna dagelijks in het nieuws. Budgetten zijn anders, er is veel meer talent."

"Dat hij deze stap heeft durven maken vind ik heel erg knap. Het betekent privé namelijk wel iets om te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Heel erg dapper."