Golfer Robert-Jan Derksen heeft op de derde dag van de Portugal Masters in Vilamoura een flinke sprong voorwaarts gemaakt. 

De 39-jarige routinier ging zaterdag rond in 67 slagen, vier onder par, en klom zo naar de gedeelde achttiende plaats op de ranglijst. Hij moet op de slotdag zeven slagen goedmaken op de eenzame leider Paul Waring. De Engelsman had voldoende aan een ronde van eveneens 67 om koploper te blijven.

Joost Luiten verprutste op de greens van de Oceãnico Victoria Golf Course in de Algarve een goede klassering. De Bleiswijker, die net als Derksen na twee dagen gedeeld dertigste stond, sloeg zowel op de zevende als twaalfde hole een double bogey. Mede daardoor had hij een ronde 73 (+2), waarmee hij zijn naam pas op de gedeelde 63e plek terugvindt.

Scott Jamieson mengde zich tussen de titelkandidaten. De Schot had een fenomenale ronde van zestig slagen. Hij was dicht bij de magische grens van 59, maar zijn birdieputt op de achttiende hole ging er net niet in.

Hij kwam ermee op de tweede plek. Net als Simon Thornton (Ierland), Jamie Donaldson (Wales) en Hennie Otto (Zuid-Afrika) moet hij zondag twee slagen achterstand goedmaken.