In de rubriek Anderen Over komen drie kenners aan het woord over een sporter of sportploeg. Deze week over Marit Bouwmeester, die teleurstellend zestiende werd op het WK zeilen in Rizhao, China. Sinds de Olympische Spelen van Londen, waar ze nog zilver won, werkte ze al met drie verschillende coaches

Door Thom Groot Nibbelink

Jaap Zielhuis, oud-bondscoach

"Ik zie de slechte prestatie van Bouwmeester als een incident. Ze werd bijvoorbeeld bij het afgelopen EK in Ierland nog tweede. En ze won in april nog de olympische zeilweek. Dus ik denk niet dat dit structureel is."

"Het is ook zo dat het WK eigenlijk is mislukt op de laatste dag, toen ze in twee races werd gediskwalificeerd. Daarvoor zat ze niet zo ver van de top af. Maar dat neemt niet weg dat het een teleurstellend WK is geworden. Het zit nu even tegen, maar ik ben er honderd procent van overtuigd dat ze weer terugkeert op haar oude niveau."

"Tijdens het afgelopen EK heb ik haar begeleid, maar het is nu niet aan de orde dat ik de vaste coach van haar word. Afgelopen WK werkte ze met de Australiër Arthur Brett. Wie weet wordt hij het wel."

"Haar doel is wel om met een vaste coach te gaan werken. Ze was zelf erg verrast toen haar coach Mark Littlejohn, met wie ze tijdens de Olympische Spelen nog werkte, in april zei dat hij wilde stoppen. Daarom zit ze nu in een oriëntatiejaar en kijkt ze wat het beste voor haar is."

Roelof Bouwmeester, broer en zeiler

"Dit WK heeft ze niet goed gepresteerd, maar het is niet zo dat Marit opeens niet meer kan zeilen. Ik heb afgelopen week nauwelijks contact met haar gehad, dus ik kan moeilijk inschatten wat daar fout is gegaan. Ik heb wel begrepen dat het qua jurybeslissingen niet meezat. Bij de eerstvolgende wedstrijd doet ze weer gewoon mee met de top."

"Afgelopen zomer heb ik haar getraind, maar dat was een tijdelijke oplossing", vertelt Roelof Bouwmeester. "Ik heb ook geen ambitie om haar volledig te begeleiden. Ik hoop dat ik in die korte periode mijn beste eigenschappen aan haar heb kunnen meegeven."

"Ik weet niet of ze zelf graag met een vaste coach wil werken, maar ik denk wel dat het goed is als er iemand komt die in ieder geval het grootste gedeelte voor zijn rekening neemt. Als ze weer bij me aanklopt, dan zal ik altijd voor haar klaarstaan, maar het is niet de bedoeling dat ik haar fulltime ga coachen."

Ian Ainslie, bondscoach

"We zijn erg teleurgesteld in het resultaat, net als Marit. We zullen dit WK uitgebreid evalueren, samen met Marit en haar coach van het WK, Arthur Brett. Daarna kan ik er pas meer over zeggen."

"Samen met Marit hebben we besloten dat ze de tijd krijgt om een geschikte coach te vinden. Het is niet makkelijk om een goede coach te vinden, omdat ze een relatie voor drie jaar aangaan. Die moet uitgebalanceerd, uniek en speciaal zijn. Daarom nemen we de tijd voor de perfecte match."

"We maken ons geen zorgen over Marit. Ze heeft veel kwaliteit, nu en in de toekomst. Dit jaar won ze bijvoorbeeld nog een wereldbekerwedstrijd in Hyeres. Dat betekent dat ze nog steeds tot de besten behoort in haar klasse."

"Marit is één van de meest talentvolle en toegewijde atletes die we hebben in Nederland. Ze zal terugkomen en opnieuw domineren. We doen ons uiterste best om haar te ondersteunen dat doel te bereiken."