Joost Luiten beleefde donderdag een sterke rentree na zijn winst op de KLM Open anderhalve week geleden.

De Bleiswijker begon het Alfred Dunhill Links Championship, op drie befaamde banen aan de Schotse oostkust, met een ronde van 67 slagen (-5). Daarmee bezet hij voorlopig de gedeelde 21e plaats.

Robert-Jan Derksen (69) en Maarten Lafeber (71) bleven ook onder par, maar zijn daarmee voorlopig niet meer dan middenmoters met hoop op een startbewijs voor de beslissende omloop op de Old Course van St. Andrews.

Daar mocht Lafeber donderdag al even sfeer proeven. Hij liet op de dertiende hole twee slagen liggen.

Na de eerste dag zijn er vijf leiders: de Chileen Mark Tullo, de Fransman Alexandre Kaleka en de Engelsen Oliver Wilson, Tom Lewis en Richard McEvoy.

Ze hadden voor de achttien holes 64 slagen nodig. Geen van de toppers was actief op Carnoustie, de baan die donderdag het meest eiste van de golfers.

Goede zaken

Luiten begon wel met die moeilijke baan en was dan ook tevreden met zijn rond. "Met zo’n score hier doe je goede zaken. Als de wind de komende dagen aantrekt, kun je Carnoustie maar beter hebben gehad." Kingsbarns en The Old Course zijn beduidend eenvoudiger.

Met zeven birdies speelde Luiten sterk. "Alle aspecten van mijn spel waren in orde, zoals dat al weken is. En ja, zo’n bogey op dertien kan gebeuren. Ik had nog wat lager kunnen gaan, maar al met al ben ik erg tevreden en zit ik goed in het toernooi."