Thomas Bach beschouwt zijn verkiezing tot voorzitter van het IOC als een positief signaal voor de eventuele kandidatuur van München voor de Olympische Winterspelen van 2022. 

De 59-jarige jurist uit de 'schermstad' Tauberbischofsheim zei dat zijn promotie tot hoogste baas in de sport in tweeërlei opzicht een voordeel kan zijn.

''Aan de ene kant zijn Olympia en Olympische Spelen in Duitsland een zeer concreet thema. Anderzijds zullen de IOC-leden zich nog heel goed kunnen herinneren hoe ik me heb ingezet voor München 2018'', liet Bach woensdag in Buenos Aires optekenen.

De Beierse metropool verloor de strijd om de editie van 2018 aan de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang.

Het Canadese IOC-lid Dick Pound vond dat allesbehalve een vreemde gedachtegang. ''Het vermindert de kansen van München zeker niet. In het ongunstige geval is zijn invloed neutraal. Zie bijvoorbeeld Barcelona 1992'', reageerde Pound, verwijzend naar de woonplaats van de toenmalige IOC-preses Juan Antonio Samaranch.

Ook Michael Vesper, de directeur van het Duitse olympisch comité, zei alleen voordelen te zien als München zich nogmaals kandidaat stelt. ''Het klimaat is nu beter dan ooit.''

Kritiek

Toch waren er ook kritische geluiden. ''De gedelegeerden van het IOC zullen er bij hun besluiten voortaan eerder op letten dat een land niet te dominant wordt, als dat ook al de voorzitter levert. Die is verplicht neutraal'', vermoedt Clemens Prokop, voorman van de nationale atletiekbond.

Het bondgenootschap 'NOlympia', tegenstander op grond van onder meer milieuoverwegingen, denkt zelfs dat de kansen van München kleiner zijn geworden. ''De heer Bach kan nu niet meer zo openlijk voor de toewijzing van de Spelen aan München pleiten'', reageerde woordvoerder Axel Doering.

Mocht München de strijd om de organisatie opnieuw aangaan, dan is de concurrentie naar verwachting aanzienlijk. Barcelona heeft belangstelling getoond bij monde van burgemeester Xavier Trias.

Oslo kreeg steun voor zijn plannen in een volksreferendum en Almaty, de grootste stad van Kazachstan, is al officieel kandidaat. Verder is er in meer of mindere mate interesse uit Polen (Krakau) en Oekraïne (Lvov). Half november moeten de eerste concepten binnen zijn bij het IOC.