In de rubriek Het Tribunaal leggen we elke maandag drie kenners een stelling voor. Deze keer: Feyenoord komt er snel weer bovenop.

Door Charlie Bootsman

John de Wolf, oud-Feyenoorder
"Dat is wel te hopen. Maar de bezieling en de bezetenheid zie ik op dit moment niet, dat is het grootste probleem. Het elftal staalt ook geen plezier meer uit, het is niet fris en vrij, en dat zit ook in het hoofd. De 2-1 nederlaag bij PEC Zwolle kwam keihard aan in de spelersgroep. Er kwam een hoop negatieve publiciteit, veel kritiek op de verdediging. Bij Stefan de Vrij werkt dat averechts. Tegen Twente ging het weer mis."

"Als je twee wedstrijden op rij verliest, maar het spel is wel goed, dan zeg je oké. Maar de vorm is nu zo ver te zoeken. Probleem is ook dat de bank wat magertjes is. Nu Daryl Janmaat geblesseerd is, moet Feyenoord terugvallen op jongens die helemaal geen ervaring hebben. Dat is heel lastig in een elftal dat niet lekker draait. Het leuke van voetbal is dat het goede gevoel heel snel terug kan zijn. De Klassieker komt wat dat betreft als geroepen. Alles kan ineens omdraaien. Al geldt dat ook voor Ajax."

Rinus Israël, oud-Feyenoorder
"Ik denk het minimaal nog een weekje duurt voordat ze er bovenop zijn. De Klassieker wordt een moeilijk karwei. Ik kan me niet voorstellen dat ze winnen. Het vertrouwen dat nodig is om te winnen in de Arena is er niet."

"Ik weet trouwens niet of het nou zo handig was om in de aanloop naar de wedstrijd tegen Twente publiekelijk te verkondigen dat er agressiever gespeeld moet worden, zoals bij Stefan de Vrij gebeurd is. Zoiets kun je niet oproepen. Maar het komt we goed met De Vrij, hij is pas 21. En oké, hij is niet rucksichtslos, maar hij kan wel aardig voetballen. Dat wordt een goede centrale verdediger."

Raemon Sluiter, oud-tennisser en Feyenoord-supporter
"Dat denk ik wel. Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je eronder verstaat. Als je daarmee zegt dat Feyenoord in ieder geval tijdens de winterstop in het linkerrijtje staat, dan denk ik van wel. Van daaruit kun je dan wel weer kijken naar meer. Stel dat je zondag verliest van Ajax, dan staat er gewoon keihard nul uit drie. Dan komt er veel druk te staan op de potjes daarna. Ik kan dan niet uitsluiten dat het nog een paar weken langer duurt."

"Ik mis in de uitleg van Ronald Koeman een beetje dat het gewoon moeilijk is om iets te veranderen. De coach heeft aangegeven dat ze niet alleen afhankelijk willen zijn van de lange bal op Graziano Pellè. De vraag is of de spelers daar goed genoeg voor zijn en hoeveel tijd er nodig is om dat onder de knie te krijgen. Als ik een slag wil veranderen met tennis, heb ik daar ook een paar maanden voor nodig."

"Het niveau van vorig seizoen is wel terug te halen, maar dan moet er duidelijkheid zijn. Dat is het allerbelangrijkste. Proberen ze te voetballen en gaan ze voor de ontwikkeling of vallen we terug naar datgene dat vorig seizoen heel goed bevallen is."