De Nederlandse basketballers, die pogen zich te kwalificeren voor het EK, hebben de uitwedstrijd tegen Estland zaterdagavond met één punt verschil verloren.

Oranje, dat vorige week in Den Bosch aan de goede kant van de score bleef (74-71), liet de Baltische opponent in Tallinn ontsnappen.

Joshua Duinker miste met nog slechts tien seconden op de klok bij een achterstand van 63-64 twee vrije worpen. De belangrijkste rebound in de enerverende slotfase was voor Kristjan Kangur, zijn veertiende.

Niettemin kon bondscoach Toon van Helfteren terugzien op een duel, waarin zijn ploeg slecht begon maar geweldig terugkwam. Halverwege leidden de Esten met 44-30.

Het onervaren Nederlandse team werd in het eerste kwart compleet overrompeld. Dat resulteerde tot groot enthousiasme op de tribunes in Tallinn en 30-18 op het scorebord.

Het duurde even voordat Van Helfteren verbetering zag. Die kwam na rust met positieve periodestanden van 17-10 en 16-10. De voorsprong van 59-54 kon, met nog ruim vijf minuten te gaan, echter niet over de streep worden getrokken.

Worthy de Jong was in deze 750e officiële interland van de Nederlandse basketbalbond (NBB) de uitblinker met zestien punten en twaalf rebounds.

Duinker (12), Kees Akerboom (10) en Robin Smeulders (10+7 rebounds) hadden ook een belangrijk aandeel van de productie. Nederland kan vrijdag in Leiden een plek in de halve finale van de EK-kwalificatie veilig stellen door Portugal nogmaals te verslaan.