Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dafne Schippers

Meerkampsters richten zich op pr's

Voor Dafne Schippers en Nadine Broersen gaan de wereldkampioenschappen atletiek maandag van start met de zevenkamp. De twee jonge Nederlandse atletes richten zich primair op het verbeteren van persoonlijke records, maar jagen daarbij ook op een toppositie in het klassement.
Door NUsport/Anne Joldersma

Door Anne Joldersma

"Ik hoop mijn beste puntentotaal te evenaren of daar voorbij te komen", liet Schippers weten in de aanloop naar het toernooi. "Een persoonlijk record. Maar dat is wel lastig in te schatten bij de meerkamp. Er kan van alles gebeuren."

"Kijk naar de wedstrijd in Götzis", verwijst Schippers naar de internationale krachtmeting in Oostenrijk waar zij dit seizoen derde werd, achter nummer twee Broersen. "Het was er koud en nat en ik kwam niet in de buurt van mijn PR."

Daarom kijkt de 21-jarige Utrechtse liever naar de eindklassering. "Een plek bij de beste acht is toch wel het doel. Dat moet er ook inzitten als ik goed, stabiel presteer. Maar het is ook een combinatie van dingen. Met een persoonlijk record komt de top acht vanzelf."

Ook de twee jaar oudere Broersen gaf aan zich in Moskou te willen richten op een persoonlijk record. "En daarnaast, vorig jaar werd ik dertiende op de Spelen. Dus een persoonlijk record, en een plek bij de beste twaalf, zal duidelijke vooruitgang zijn."

Schippers en Broersen zagen in de aanloop naar de WK de twee topfavorieten op de zevenkamp afhaken. De Britse olympisch kampioene Jessica Ennis blijft geblesseerd thuis, evenals de Russische wereldkampioene Tatjana Tsjernova.

Geen extra spanning

Dat Nederland twee meerkampsters heeft die in potentie de top tien kunnen bereiken, zorgt niet voor extra spanning binnen de ploeg. "We gaan goed met elkaar om", reageert Schippers op de vraag of er ook sprake is van een onderlinge strijd tussen haar en Broersen.

"We willen allebei natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen en op het moment dat we met de wedstrijd bezig zijn, zijn we gewoon concurrenten van elkaar zoals iedere andere atleet. Maar verder kunnen we het prima met elkaar vinden."

Schippers en Broersen trainen echter niet samen. "We hebben ook allebei een eigen coach, dus ja, het trainen is echt apart. Dat is wel heel anders. Alleen in de winter hebben we samen tempotrainingen gedaan toen onze coaches de groepen bij elkaar gooiden."


Lees meer over:

WK atletiekDafne SchippersNadine Broersen

Aanbevolen artikelen