Joop Alberda, technisch directeur van de Atletiekunie, ziet dopinggebruik als een aanval op de sportwereld.

Door Anne Joldersma

Bij de presentatie van de atletiekploeg voor de wereldkampioenschappen in Moskou pleitte de gouden volleybalcoach van 1996 daarom voor de invoering van een honderd procentscontrole voorafgaande aan grote toernooien.

De afgelopen tijd testten verschillende topsprinters, onder wie Tyson Gay en Asafa Powell, positief.

"Het lijkt erop dat het WADA (het mondiale antidopingagentschap, red.), samen met de IAAF (de internationale atletiekfederatie, red.), als doel heeft de top twaalf-sporten helemaal schoon te krijgen. Daar hoort de atletiek ook bij. Na het wielrennen is onze sport aan de beurt", legde Alberda dinsdag aan NUsport uit.

"Daar ben ik ook blij mee. Ik merk dat veel atleten het dopinggebruik zien als een aanval op de topsport en zo ervaar ik het ook als technisch directeur en oud-coach. Het dopinggebruik is een aanval op ons vak."

Flinke vraagtekens

Volgens Alberda komt dat vooral omdat het publiek geconfronteerd wordt met gecorrigeerde uitslagen. "Voor zowel de atleet als de toeschouwer is het niet leuk als atleten later alsnog een podiumplaats krijgen toegewezen omdat er iemand gepakt is. Daar heeft niemand wat aan."

"Als je als sport de uitslagen na afloop steeds moet blijven corrigeren, dan plaats ik flinke vraagtekens bij de levensvatbaarheid van die sport. Dat werkt niet. Ik hoop daarom voor de atletiek dat het nu allemaal wat strakker gaat. Ook preventief. Bijvoorbeeld met de invoering van het bloedpaspoort. Dan kan het vooraf gemonitord worden."

Daarin wil de technisch directeur zelfs een stap verder gaan. "Waar ik voor pleit: iedereen voorafgaande aan het toernooi testen, dan krijgt het publiek de terechte winnaar te zien. Ja, een soort honderd procentscontrole. Ik vind dat we daar naartoe moeten. Nu jagen we achteraf om te zien wie de terechte winnaar is, en dat moet ook. Maar ik zie liever op voorhand een eerlijk toernooi. We zitten niet te wachten op een winnaar die weer van het podium wordt gehaald."

Herschrijven

Alberda, die van mening is dat de winnaar plus een aantal random atleten ook achteraf getest dienen te worden, stelt dat het publiek dan binnen twee uur weet wie de terechte winnaar is. Hij erkent echter wel dat op die manier atleten weg kunnen komen met middelen die nu nog niet vindbaar zijn.

"Maar goed, so be it. Bad luck. Nu proberen we toch een beetje de geschiedenis te herschrijven. We moeten per jaar een lijst middelen aangeven waarop getest wordt en als je dan positief bent, ben je het haasje", verwijst hij naar het creëren van een gelijk speelveld. "We hebben dan van tevoren alles getest en gezegd: 'deze race is schoon. Punt'."