Voor Ranomi Kromowidjojo was de estafettefinale het eerste optreden tijdens het WK. Als olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag zijn veel ogen op haar gericht. In de estafette was er wel iemand die heel erg hard zwom: de Australische Cate Campbell zwom harder dan 'Kromo' ooit deed.

Door Jasper Boks

Of ze zich zorgen maakt met het oog op de individuele afstanden? Nee hoor. "Ik kreeg mee wat Campbell deed. Zij was de eerste zwemster van Australië en ik was slotzwemster, dus ik kon haar tijd zien." 

"Dit belooft heel wat voor vrijdag", doelde Kromowidjojo op de finale van de 100 meter vrije slag. "Ik moet de perfecte race zwemmen en dat weet ik zeker dat ik zo'n tijd ook kan zwemmen."

Campbell zwom 52,33. Het was de op één na snelste tijd ooit gezwommen en de snelste in een pak zonder drijfvermogen. Het wereldrecord van Britta Steffen (52,07) werd immers gezwommen in een pak dat nu niet meer is toegestaan. Kromowidjojo kwam vorig jaar tot 52,75 in de aanloop naar de Spelen.

Haar voormalige coach Jacco Verhaeren, nu alleen nog technisch directeur van de zwembond, was vol bewondering over de tijd van Campbell. "Dit is echt een heel goede tijd. Het is niet iets waarvan ik denk dat Ranomi het niet kan, zij zwom vorig jaar ook al 52,7."

"Nu beginnen we weer opnieuw. Voor haar is het nu zaak dat ze haar ding blijft doen en dat is goed gedoceerde races zwemmen. Maar ik denk dat het gat met Campbell voor nu iets te groot is. Zij laat een niveau zien dat op dit moment niet makkelijk door Ranomi te zwemmen is, maar in de toekomst wel."

Kromowidjojo nam na de Spelen een pauze. Daarnaast ging ze met een nieuwe coach, Marcel Wouda, aan de slag.