In de rubriek TOENsport blikt NUsport elke donderdag terug op een sportmoment uit het verleden. Deze week oud-voetballer Tjapko Teuben over het jeugd-WK van 1983.

Net als eerder deze zomer trok dertig jaar geleden een getalenteerde Nederlandse ploeg naar een prestigieus jeugdtoernooi.

Met spelers als Marco van Basten, Gerald Vanenburg en John van ’t Schip in de gelederen behoorde Oranje tot de uitgesproken favorieten op het WK onder-20 in Mexico.

"Vooral Mario Been was op dreef dat toernooi. Hij was ook de grote gangmaker in de groep", memoreert Teuben, die alle wedstrijden in de basis stond. "Ik weet nog dat Willem van Hanegem afscheid nam in de periode van dat toernooi. Toen hebben we op Mario’s initiatief een groot spandoek opgehangen in het zwembad met de tekst 'Bedankt Willem'."

"De sfeer was heel goed. Bondscoach Kees Rijvers deed dat toernooi, echt een geweldige vent en een vaderfiguur. Hij vertelde iedereen waar het op stond."

Dunga en Bebeto

Nederland overleefde een zware poule met de latere winnaar Brazilië (met onder anderen Dunga en Bebeto), Nigeria en de Sovjet-Unie. In de kwartfinale viel het doek tegen Argentinië, dat met 2-1 won.

"Er had meer ingezeten, het was echt een gouden lichting, dat zou later ook blijken. Doodzonde vind ik het nog altijd. Tegen Argentinië kregen Henk Duut, Vanenburg en ik de rode kaart. Ik zou bij een opstootje betrokken zijn geweest, maar er gebeurde helemaal niets."

Teuben, die alle wedstrijden in de basis stond, is uiteindelijk niet doorgebroken, in tegenstelling tot veel van zijn toenmalige ploeggenoten.

"Misschien koos ik te snel voor het buitenland. Op mijn zeventiende ging ik van de jeugdopleiding van Ajax naar Club Brugge. Ik moest ook in militaire dienst, dat is me een beetje opgebroken. Daarna koos ik vrij snel voor het semiprofbestaan, met een maatschappelijke loopbaan ernaast. Het jeugd-WK is een van de hoogtepunten in mijn carrière geweest, samen met de bekerfinale in 1985 met Helmond Sport."