Igor Sijsling was niet in een jubelstemming op Wimbledon na zijn verrassende winst op Milos Raonic. De Amsterdammer wil graag verder dan de derde ronde, die hij donderdag voor het eerst in zijn carrière haalde op een Grand Slam.

Door Charlie Bootsman

Bekijk de samenvatting van Sijsling-Raonic

"Dit is niet genoeg, ik wil gewoon naar ronde vier. Ik dacht tijdens de wedstrijd al: deze zege is normaal, dit moet niet raar zijn. Het is een goede naam die ik versla, maar dit moet standaard zijn als ik een betere speler wil worden", aldus de ambitieuze Sijsling na afloop.

De nummer 64 van de wereld gaf het servicekanon uit Canada, die vijftiende staat op de ATP-ranking, geen kans om in zijn spel te komen. "Ik kreeg snel grip op zijn service. Het was wel belangrijk dat hij niet te makkelijk door zijn servicegames kon lopen. Dat gaat ook in zijn hoofd zitten."

Sijsling serveerde juist ijzersterk. Hij leverde geen enkele keer zijn opslag in en werkte op een cruciaal moment in de tweede set drie breakpoints op rij weg. Ivan Ljubicic, oud-topspeler en coach van Raonic, liet zich op dat moment op de tribune ontvallen dat hij verrast was omdat Sijsling volgens hem normaal een choker is.

"Dat is een big statement'', reageerde Sijsling. ''Daar zal ik hem nog een keertje op aanspreken. Het is wel zo dat als je opkomt op de Tour en tegen grote jongens speelt, dit soort momenten nieuw zijn. Dan kan je nerveus zijn en ik heb ook zeker een aantal wedstrijden gechoked. Dat doen heel veel spelers, maar ik was nu vol zelfvertrouwen."

Regenpauze

Ook een korte regenbreak op 3-3 in de derde set stoorde Sijsling niet. Die pauze was duidelijk op initiatief van Raonic, die hoopte dat zijn tegenstander uit zijn ritme zou raken.

"Ik vond het niet zo erg, probeerde me daar niet door van de wijs te laten brengen. Ik laat het aan de scheids over. Als hij zegt dat we gaan spelen, vind ik het goed en anders vind ik het ook prima om op een bankje te zitten."

"Ik begrijp het ook wel dat hij het deed, misschien wilde hij wel de kleedkamer in en even rust hebben. Dat vind ik in principe ook niet zo erg. Ik had het gevoel dat ik wel het spelletje had om hem te verslaan en niet alles uit m'n je-weet-wel sloeg", doelde Sijsling op het feit dat zijn winst niet door geluk tot stand kwam.

Beuken

Raonic maakte bij de warming-up op baan 18 nog wel indruk op het lid van het Nederlandse Davis Cup-team. "Ik had me ingesteld op zijn service, maar bij het inslaan stond hij ook al gelijk met zijn forehand te beuken. Toen dacht ik wel: als je dit laat zien, wordt het pittig. In de wedstrijd nam hij al wat gas terug. Misschien was het om een beetje los te komen of mij te imponeren. Soit."

De 26-jarige Sijsling had tijdens de eerste ronde nog last van de naweeën van zijn buikgriep, die hem vorige week weerhield van een optreden in Rosmalen. Dit keer speelde dat geen enkele rol. "Fysiek voel ik me goed. Ik ben blij dat ik het in drie sets heb gedaan, vijf sets vind ik altijd wel pittig."

Sjeng Schalken

Sijsling is de eerste Nederlander sinds Sjeng Schalken op de US Open van 2003 die op een Grand Slam-toernooi een speler uit de top vijftien verslaat. De in 2007 gestopte Limburger versloeg destijds de mondiale nummer acht Rainer Schüttler. Ondanks die zeldzame prestatie wilde Sijsling absoluut niet spreken van een doorbraak. "Zo zie ik het helemaal niet. Als ik dat doe, sta ik straks met te weinig spanning op de baan."

Ivan Dodig is zijn volgende tegenstander. Sijsling is op zijn hoede voor de Kroaat. "Het is een jongen die de afgelopen tijd goed staat te spelen. Hij speelt aanvallend en is een echte vechter. Het zal ook wel weer een pittig potje worden. Aan de andere kant staan er ook wel grotere spelers in het schema."