In de rubriek Anderen Over komen drie kenners aan het woord over een sporter of sportploeg. Deze week de volleybalmannen die bij hun rentree in de World League aan de leiding gaan in hun poule en op de drempel staan van de finale. Komend weekeinde staat de dubbele ontmoeting met en in Zuid-Korea op het programma.

Door Anne Joldersma

Edwin Benne, bondscoach
"Nee, bij twee keer winst op Zuid-Korea zijn we nog niet zeker van de finale. Er zijn nog vier wedstrijden te gaan en veel punten te vergeven. We hebben een puntje meer dan Canada en dus zijn we ook afhankelijk van hun resultaat. Na komend weekeinde weten we wat de situatie is richting het laatste treffen met Finland."

"Of wij twee keer kunnen winnen van Zuid-Korea? Ik denk dat wij minstens gelijkwaardig zijn aan de Koreanen en we gaan er natuurlijk alles aan doen. Maar ik ga twee keer winnen niet als harde eis stellen. Ik denk dat als we in Zuid-Korea een score van vijftig procent of meer halen, we heel tevreden kunnen zijn. We hebben tot nu toe, na vier zeges in zes duels, ook een score boven die vijftig procent. Als nieuwe ploeg in de World League doen we het goed."

"Ja, het is best verrassend dat we bij onze terugkeer op dit niveau meteen zo goed presteren, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen: we zitten natuurlijk wel in poule C, de minste groep van de drie. We treffen dus niet de grootste tegenstanders. Dit is voor ons de uitgelezen kans om de finale te halen. Als we in poule A of B komen, dat is de echte wereldtop en dan moet je bij de eerste twee zitten. Op die manier gaan we de finale niet bereiken."

Bert Goedkoop, technisch directeur
"Het bereiken van de finale zou extreem belangrijk zijn voor deze ploeg. Dit team heeft een flinke metamorfose ondergaan de afgelopen drie jaar en is nog relatief jong. Er zit veel perspectief in, maar dan moet je op de grote toernooien ook de finalerondes gaan halen."

"Natuurlijk bestaat de kans dat we daar geen wedstrijd winnen, maar hoeft ook niet per se. Het is gewoon belangrijk dat we daar staan. We doen er ervaring mee op, we kunnen zien op welk niveau we nu staan en welk gat er met de wereldtop nog gedicht moet worden. Ervaring is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een team en daar heeft het de laatste jaren toch aan ontbroken."

"Daarnaast geeft een finaleplaats ook vertrouwen aan dit team. De World League is een mooi toernooi omdat je veel wedstrijden speelt. In de poulefase al en in de finale komen er alleen maar meer bij. Wedstrijden op topniveau is precies wat een team in ontwikkeling nodig heeft. Dan ga je ook met meer vertrouwen richting een eindronde als het Europees Kampioenschap, eind september."

Bas van de Goor, oud-international
"De volleybalmannen hebben vorig jaar een heel seizoen gedraaid en daarin kwalificatie voor het EK en de World League afgedwongen. Het is nu aan het team om te laten zien of ze tevreden zijn met dat succes of dat het een startpunt is op weg naar meer. Er is nog wel een lange weg te gaan. Ze zijn nu 36ste van de wereld, dat is beneden hun stand."

"Ik moet zeggen dat het spel van deze ploeg er veelbelovend uitziet. Het lijkt alsof deze jongens willen afrekenen met de scepsis die ze de laatste jaren over zich heen kregen. Dat ze willen laten zien dat ze geen 'verloren generatie' zijn. De ambitie is om de top zestien, top twintig van de wereld te halen. Dat is een realistische doelstelling vind ik."

"Of ik onder de indruk van ze ben? Laat ik het zo zeggen: ik was positief verrast over wat ik heb gezien afgelopen weekeinde tegen Portugal. Er zijn nu leiders nodig om de volgende stap te maken. Spelers die de punten maken wanneer het erom gaat. Die paar echt cruciale ballen in een wedstrijd, die het verschil maken tussen winst en verlies."