Casimir Schmidt heeft zaterdag bij de NK turnen in Rotterdam de titel veroverd op de meerkamp. 

De turner van PAX Haarlemmermeer kwam tot een puntentotaal van 84,200. Daarmee hield hij Melvin Ornek (81,000) en Glenn Smink (78,400) achter zich.

Titelverdediger Bart Deurloo, herstellende van een kort voor het EK opgelopen knieblessure, kwam op vier van de zes toestellen uit en deed dus niet mee om de titel. Hetzelfde gold voor Anthony van Assche, vorig jaar nog tweede maar door een zware kniekwetsuur noodgedwongen toeschouwer in Ahoy.

Schmidt (17) profiteerde dankbaar van de afwezigheid van beide toppers. ''Natuurlijk wist ik dat er een kans lag zonder die twee. Dit staat heel mooi op mijn erelijst.''

Toch was de nationale titelstrijd voor de turner uit Hoofddorp in feite maar een tussendoortje. Samen met trainer Jos van Klink werkt hij aan een WK-waardig programma. ''Dit najaar deelnemen aan het WK in Antwerpen is mijn hoofddoel. Daarvoor ben ik nu aan de moeilijkheidsgraad van mijn oefeningen aan het werken.''

Schmidt werd vorig jaar Europees kampioen op sprong en debuteerde dit jaar bij het senioren-EK met de 28e plaats in de kwalificaties op de meerkamp. De havo-scholier was zaterdag op sprong ook de beste, net als op vloer en rek. Ornek liet de hoogste score zien aan de ringen. Boudewijn de Vries, vierde in de eindrangschikking, was goed voor de hoogste score op brug.

Deurloo

Deurloo onderscheidde zich met name op voltige met een score van 15,500. ''Daarmee was ik derde geworden op het EK'', wist de Ridderkerker van O&O, die sprong en vloer liet schieten om zijn knie te ontlasten. ''Op de andere toestellen doe ik nog geen moeilijke landingen. Maar ik voel me superfit en heb nog ruim de tijd voor het WK.''

Zondag zijn de toestelfinales in Ahoy. Met Epke Zonderland, voor het eerst sinds de Spelen. Maar zonder Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes, die zich afmeldden voor de titelstrijd.

Vrouwen

Niet Céline van Gerner, maar Vera van Pol heeft zaterdag bij de NK turnen in Rotterdam de titel veroverd op de meerkamp. De negentienjarige Limburgse, die turnt bij Turning Spirit Amsterdam, kwam tot een totaal van 53,350.

Van Gerner leek bij haar eerste optreden sinds de Olympische Spelen van Londen op weg naar de titel. 

Op haar slotonderdeel vloer hoefde ze maar een score van 12,600 te realiseren, maar de Emmeloordse viel aan het einde van haar derde sprongserie voorover. 

Met een score van 12,325 kwam ze tot een totaal van 53,275 en slechts zilver. Wyomi Masela (53,175) werd derde.