Ter introductie van de rubriek ToenSport blikt NUsport deze maand terug op het EK van 1988. Het is inmiddels 25 jaar geleden dat Nederland de enige grote titel pakte.

Door Charlie Bootsman

John Bosman was tijdens het EK in Duitsland de beoogde eerste spits van Oranje. De Ajacied stond in de basis tijdens de eerste groepswedstrijd tegen de Sovjet-Unie, die op 12 juni met 1-0 verloren ging door een treffer van Vasili Rats.

"Ik weet nog dat we goed speelden en beter waren. Rusland had maar twee of drie kansen en scoorde uit dat afstandsschot", blikt Bosman, die momenteel assistent-trainer van Jong Ajax is, terug tegenover NUsport.

"Het gevoel achteraf was ook wel goed. We hadden kansen om te winnen en dat betekende dat we niet bij de pakken neer moesten gaan zitten. Het was al heel bijzonder dat we de Russen bij vlagen wegspeelden, want die hadden een heel goed elftal."

De ploeg van coach Rinus Michels verraste ook zichzelf, want de verwachtingen waren voor het toernooi niet erg hooggespannen. Zo ging een oefenwedstrijd tegen Bulgarije eind mei in eigen land met 2-1 verloren.

"We waren sinds 1980 niet meer bij een groot toernooi geweest en hadden een vrij jonge groep die voor het eerst een beetje succes ging boeken. Het was nog een beetje spannend hoe we ervoor stonden, met Oranje hadden we nog weinig gepresteerd."

Lastig

Het duel met de Sovjet-Unie was ook het moment dat Marco van Basten als invaller zijn eerste minuten maakte tijdens het toernooi. Op dat moment had Bosman nog niet het gevoel dat die invalbeurt ten koste van zijn plek zou gaan.

"Ik had een goed jaar gehad bij Ajax en er was geen discussie over dat ik in de spits stond. Ik had in de voorbereiding ook veel gescoord. Dat zag er allemaal goed uit. Van Basten kwam bovendien terug van een blessure en had nog een hoofdwond. Hij ging vooral mee om een toernooi mee te maken en fit te worden."

"Ik speelde die wedstrijd niet eens zo slecht, maar tegen Engeland koos Rinus Michels voor Van Basten. Dat was een verrassende keuze, net als Erwin Koeman die John van 't Schip verving. Toen Van Basten drie keer scoorde tegen Engeland, wist ik dat het lastig zou worden voor mij. Als we gewoon hadden gewonnen van de Russen, had Van Basten nooit gespeeld. Dan was er geen reden geweest om wat te veranderen."

Reünie

Gelukkig voor Bosman wordt hij meestal herinnerd aan zijn bijdrage aan het succes van Oranje en niet alleen aan het feit dat Van Basten hem voorbijstreefde. "Mensen herinneren zich vooral dat ik erbij was, al was de boottocht door de grachten wel anders nu ik niet alle wedstrijden had gespeeld."

Toch zal de sfeer tijdens de huldiging Bosman voor altijd bijblijven. "Wat er leefde bij de mensen in Nederland was echt uniek. Er was eindelijk succes en dan ook nog die wedstrijd tegen West-Duitsland die beladen was vanwege de verloren finale in 1974. Als je in het toernooi zit, merk je weinig van die sfeer. Dat merkten we pas toen we terugkwamen, erg mooi om daarbij geweest te zijn."

De laatste reünie met de spelers dateert van tien jaar geleden. "Verder zien we elkaar niet zoveel, maar dat hoeft ook niet. Het is lang geleden. Veel spelers zitten nog steeds in de voetballerij en die kom je nog af en toe tegen. Dan klikt het altijd en denk je weer aan die tijd. Dat is altijd leuk."

De rubriek ToenSport zal vanaf volgende maand elke donderdag op NUsport te vinden zijn.