Beachvolleyballer Richard Schuil (40) kondigde onlangs aan de blik vol op Rio de Janeiro en zijn zesde Olympische Spelen te willen richten. Zijn partner Reinder Nummerdor (36) is bij hun rentree op de internationale tour in Scheveningen iets terughoudender in zijn toekomstvoorspelling. "Rio is nog veel te ver weg."

Door Anne Joldersma

"Het heeft geen zin om nu op deze leeftijd te praten over iets dat pas drie jaar later plaatsvindt. Natuurlijk wil ik de optie openhouden, maar we gaan gewoon aan het eind van dit seizoen de balans opmaken en kijken of het zin heeft om door te gaan of niet."

Waar hangt dat vanaf?
"Het ligt er ook aan hoe de wereldtop zich ontwikkelt en wat wij daarin nog voorstellen. Je ziet dat het spel steeds fysieker wordt en dat de tegenstanders steeds beter worden. Het gaat steeds hoger en harder. Als we niet meer mee kunnen en er aan het einde van het seizoen tegen iedereen op gaan, dan heeft het geen zin meer. Wij zijn altijd gewend geweest om voor de prijzen te spelen, dat willen we blijven doen en anders hoeft het niet meer."

Het originele plan was: nog één jaartje door en het dan voor gezien houden.
"En dat kan nog steeds, dat hangt er gewoon vanaf. We waren vorig jaar ook bijna helemaal gestopt na de deceptie in Londen (vierde plaats -red.). We waren er allebei echt wel even klaar mee. Maar nu is er toch wel weer de zin om te spelen, het blijft ook leuk. Vooral de competitie ga je op een gegeven moment missen als je langs de kant staat."

Heb jij nog de drive om elke dag in het zand te staan?
"Nou, we spelen nu gewoon elke week een toernooi en dan hoef je bijna niet meer te trainen. En juist de training was altijd het moeilijkste, het investeren in je spel. Maar het seizoen is tegenwoordig veel langer, er wordt in december nog gespeeld, dus de hele trainingsperiode in de winter, dat je alleen maar traint zonder een wedstrijd te spelen, is veel korter. We zullen aan het eind van het seizoen zien of we nog bereid zijn een winter door te trainen."

Hoe meer wedstrijden, hoe makkelijker het is voor jullie?
"Ja, want dat is het leukste om te doen. Gewoon een wedstrijdje spelen. Maar je moet wel kunnen blijven meedoen op een bepaald niveau. Als we constant worden afgeslacht, dan is de lol er bij ons snel vanaf, dat weet ik zeker."

Dit is de eerste wedstrijd weer in het internationale circuit, hoe bevalt het tot nu toe?
"De eerste twee potjes waren niet best. Scheveningen is gewoon niet een ideaal toernooi om te starten want het is berucht vanwege de harde wind. Als je ritme op wilt doen moet je dat juist niet hebben. En dat missen we, het wedstrijdritme. We hebben lang niet gespeeld, hebben dus echt potjes nodig. Maar het was vandaag al een stuk beter dan gisteren (de derde groepswedstrijd werd gewonnen -red.). Dat geeft me de hoop dat we toch weer op het ouderwetse niveau terugkomen. Maar ik zal eerlijk zijn, de eerste wedstrijd woensdag viel me echt heel erg tegen. Toen dacht ik echt, we zijn heel ver weg van waar we waren. Gelukkig was er donderdag duidelijk een stijgende lijn te zien."

Jullie zaten zelfs weer grappen te maken op het veld.
"Dat is gewoon de ontspannen houding die we nu hebben. Er staat ook geen druk meer op. Nu even niet tenminste, in dit na-olympische seizoen. Het is allemaal iets vrijblijvender en je weet gewoon: de verwachtingen zijn er niet. Vorig jaar waren we zo gefocust bezig met pieken op de Spelen en de weg daarnaartoe. Wekelijkse doelstellingen om dat resultaat te halen. Daardoor stonden we constant onder druk, dat legden we onszelf op. Nu is dat anders, want we weten dat we zonder voorbereiding ook niet kunnen verwachten dat we zomaar weer even wedstrijden gaan winnen. Het is nu gewoon leuk om te spelen."

Dat doen jullie niet meer als onderdeel van Beach Team Holland.
"Dat is vanuit de bond besloten en terecht vind ik. Want wij hebben niet het fulltime programma gedraaid zoals die jonge jongens. Wij werken echter nog steeds wel samen met de bond en dat is een prima samenwerking op dit moment. We kunnen gebruikmaken van de fysiotherapeut en de videobeelden. Het is prettig dat dat kan, meer hebben we ook even niet nodig. Ik kan me daar ook in vinden. Kijk, als er heel veel meer geld was geweest, hadden ze ons misschien nog wel willen ondersteunen, maar dat geld is er nu gewoon niet. Dus dan is het logisch dat het gaat naar de jongere jongens die nu definitief de blik op Rio hebben en niet meer naar ons. Daar heb ik alle begrip voor."

Wat vind je van die nieuwe generatie, en dan in het bijzonder Meeuwsen en Brouwer?
"Ik ben echt onder de indruk van ze en vind het leuk dat ze het zo goed doen. Ik heb met die jongens gespeeld en getraind de laatste twee, drie jaar. Je ziet ze elk jaar stappen vooruit maken. We hadden nog nooit van ze verloren in een officiële wedstrijd, maar afgelopen zaterdag legden ze ons er echt kansloos op in Amsterdam. Ik zie dat er ontzettend veel potentie in dat duo zit, maar het moet nog wel constanter worden. Dat is ook de leeftijd, hè."

Jullie hebben in Scheveningen de poulefase overleefd, betekent dat missie geslaagd?
"Nee, missie geslaagd betekent elke wedstrijd beter spelen, ongeacht of we winnen of verliezen. Nu ben ik nog niet zo resultaatgericht bezig. Eerst ons eigen spel op orde krijgen en dan gaan we pas weer denken aan wedstrijden winnen. Pas als ons eigen spel weer een automatisme is zoals het vorig seizoen was, kunnen we bezig zijn met tegenstanders verslaan."

En na het seizoen, ga je weer met je partner Manon Flier mee naar Azerbeidzjan?
"Dat weet ik nog niet zeker, dat hangt er ook vanaf wat wij met beachvolleybal gaan doen. Daarom wacht ik het einde van het seizoen af en natuurlijk wat Richard wil. Mocht hij willen stoppen, dan moet ik mezelf ook de vraag stellen of ik nog richting de Spelen wil werken met een nieuwe, jongere partner. Als ik daar voor kies kan ik niet weer een hele winter in Azerbeidzjan gaan zitten, want dan wordt het te kort dag."

Is dat nog een optie voor een speler van 36 jaar, een jongere partner?
"Dat moet ten eerste van beide kanten komen, dus zo'n jongen moet dat ook willen. En ik zal keihard aan de bak moeten om weer topfit te worden. Maar ik denk dat het qua leeftijd zeker kan. Ik zou in Rio 39 zijn en ben ervan overtuigd dat ik dat nog aan kan. Natuurlijk leg ik het fysiek wel af tegen deze jongere generatie, maar ik denk dat mijn ervaring, zeker op de Spelen, van cruciaal belang kan zijn."