De Nederlandse hockeyers zijn donderdag ontsnapt aan een pijnlijke nederlaag in de openingswedstrijd van de Hockey World League (HWL) in Rotterdam. Oranje werkte in de slotfase van het duel met Nieuw-Zeeland een achterstand van 1-3 weg: 3-3.

Nederland kwam door een benutte strafbal van Jeroen Hertzberger in de negentiende minuut op voorsprong. Nog voor de rust leidde Nieuw-Zeeland met 1-2 door twee treffers van Hugo Inglis. Na de pauze kwam eerst Jacob Smith nog tot scoren voordat opnieuw Hertzberger (strafcorner) en Valentin Verga namens Oranje trefzeker waren.

Nederland won vorig jaar bij het olympisch toernooi in Londen nog met 5-1 van de 'Black Sticks' in de groepsfase. Oranje behaalde olympisch zilver, Nieuw-Zeeland eindigde als negende in Engeland.

Nederland trad om uiteenlopende redenen nog maar met acht spelers aan die vorig jaar in Londen op de tweede plaats eindigden achter Duitsland. De vele nieuwkomers bij Oranje hadden het moeilijk met het hogere tempo van de openingswedstrijd. Op karakter stelde de thuisploeg uiteindelijk een punt veilig.

Teun de Nooijer

Het shirt met rugnummer veertien bleef bij Nederland in de tas. Uit respect voor de afgezwaaide recordinternational Teun de Nooijer heeft het team van bondscoach Paul van Ass besloten om het vaste nummer van 'Mister Hockey' vooralsnog niet te gebruiken.

De Nooijer krijgt op 23 juni in Rotterdam, op de laatste dag van de derde ronde van de HWL, van de hockeybond een afscheidswedstrijd aangeboden tegen een wereldelftal.