Sophie van Gestel en Madelein Meppelink beleven een droomstart bij de Grand Slam in Scheveningen. Na een nerveuze start haalden de beachvolleybalsters zes sets op rij binnen en alle drie de poulewedstrijden werden in winst omgezet.

Door Anne Joldersma 

Daarmee werd een rechtstreekse plaats in de achtste finales afgedwongen. "We waren in het begin erg zenuwachtig, maar gelukkig hebben we daarna snel ons niveau kunnen halen."

Het jonge Nederlandse duo begint als aanvoerder van de wereldranglijst over 2013 aan het enige Grand Slam-toernooi van Nederland. Die status brengt volgens Meppelink de nodige druk met zich mee.  

"Juist hier willen we heel graag laten zien dat we een goed team zijn", legde de 23-jarige in Scheveningen woonachtige beachvolleybalster uit. Ook haar 21-jarige partner Van Gestel is woonachtig in de badplaats.  

"Eigenlijk is de eerste plaats op de ranglijst helemaal niet ons doel geweest", vervolgt Meppelink die toegeeft dat het originele plan een plek bij de eerste tien van de wereld was. "We werken naar de Spelen van Rio de Janeiro toe en we willen dit jaar vooral 'leren winnen'."

Na twee vierde plaatsen bij de eerste Grand Slam-toernooien slaagden de Nederlandse beachvolleybalsters in die missie bij het toernooi in Argentinië. Daarmee werden ze na Sanne Keizer en Marleen van Iersel het tweede Nederlandse damesteam dat ooit een toernooi op de World Tour wisten te winnen.  

Profijt

In Scheveningen is het goed mogelijk dat ze het andere Nederlandse damesteam vanzelf tegenkomen in de kwart-, halve of de finale. Ondanks het feit dat Keizer en Van Iersel later aan hun voorbereiding op het seizoen begonnen en dat ze te kampen hadden met fysiek euvel, wisten ook Keizer en Van Iersel zich soeverein te plaatsen voor de achtste finales. 

"Dit toont alleen maar aan hoe goed dat team is", beschrijft Meppelink de concurrentie. "Wij hebben er veel profijt van dat we met ze kunnen trainen binnen Beach Team Holland. Bij andere landen moet men vaak uitwijken naar het buitenland om met een sterke tegenstander te kunnen sparren, maar wij hebben in Nederland gewoon twee top tien-teams. Dat is een groot voordeel."

Het enige minpuntje in Scheveningen is vooralsnog de wind. De wedstrijden worden donderdag bij windkracht zes afgewerkt. "Dit is een windkracht waarbij het eigenlijk niet meer leuk is", lacht Meppelink als ze uit het raam kijkt naar het voorbij stuivende zand. "Ik heb het liever wat minder, gelukkig waait het morgen niet zo hard."

Van Gestel en Meppelink komen, evenals Keizer en Van Iersel, vrijdagavond uit in de achtste finales van de Grand Slam in Scheveningen.