De Nederlandse volleybalsters hebben de eerste van vier oefenduels tegen Japan, de nummer drie van de Olympische Spelen van Londen, knap gewonnen.

Oranje, nog zonder Manon Flier, zegevierde dinsdagavond in Zwolle met 3-1. De strijdlust was van doorslaggevende betekenis. De Aziatische vrouwen waren alleen in de tweede set iets beter: 25-17 24-26 25-22 25-22.

De wedstrijd, bijgewoond door onder anderen Francien Huurman en de zussen Kim en Chaïne Staelens, begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van de vermoorde oud-international Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severijn. De Nederlandse ploeg droeg rouwbanden.

Bondscoach Gido Vermeulen had zijn selectie de voorbije weken in de training terdege voorbereid op de speelwijze van de technisch en verdedigend sterke Japansen. Die demonstreerden hun vaardigheden vooral in de tweede set met een reeks onwaarschijnlijke reddingen. Quinta Steenbergen was topscoorster met negentien punten. Robin de Kruijff (17) en Celeste Plak (15) waren ook productief.