Internationals die begin komend jaar tijdens de winterstop (weer) aan de lucratieve Hockey India League (HIL) willen deelnemen, lopen het risico het WK in de zomer van 2014 met Oranje te moeten missen.

Bondscoach Paul van Ass heeft zijn spelers 'in principe niet verboden' om in Azië flink wat bij te verdienen, maar hij houdt daarbij nauwgezet de vereiste arbeid/rustverhouding in de gaten.

''Doe je het of doe je het niet, dat is de vraag'', liet de coach in de aanloop naar de Hockey World League weten. ''We gaan half december al naar het buitenland op trainingskamp en spelen begin januari, als alles goed gaat, in India de finaleronde van de HIL."

"Kerst en Oud en Nieuw in eigen land kunnen we vergeten. Na die lange trip hebben de spelers zeker drie weken rust nodig. Ze zullen echt moeten snappen dat je dan niet via de HIL meteen kan doortrekken naar de Nederlandse competitie. Dat red je niet.''

Van Ass wilde nog wel één uitzondering maken voor de HIL-gangers die ook in aanmerking willen komen voor het WK in Den Haag.

''Als zij met hun Nederlandse club kunnen afspreken dat ze na de HIL de eerste drie weken geen verplichtingen hebben in de hoofdklasse, dan zou dat misschien nog aanvaardbaar zijn. Maar dat is verder mijn zaak niet.''