De combinatie van drie vluchtelementen blijft in de kast, een meerkamp van boven de 57 punten zal er niet komen. Toch zal de meeste aandacht komend weekeinde bij de NK turnen in Rotterdam uitgaan naar de rentree van Epke Zonderland en Céline van Gerner.

Beiden kwamen sinds de Spelen van Londen niet meer in actie.

Zonderland benutte de turnpauze na zijn gouden optreden op rek om zijn studie medicijnen op te pakken. Verder rende de drievoudig sportman van het jaar van huldiging naar evenement, tot aan een demonstratie op de dag van de troonswisseling aan toe.

"Vanaf juli gaat hij zich weer fulltime belasten. Sinds de Spelen zijn we alleen bezig geweest met bijhouden'', vertelt coach Daniel Knibeler. "Dat deed hij trouwens goed. Maar Epke is ook een sportman in hart en nieren, die niet gauw vervalt in ongezond leven."

Zonderland komt bij de NK alleen zondag in actie op de toestellen rek en brug. Knibbeler: "Het zijn basisoefeningen. Epke is net klaar met een blok coschappen en heeft nu nog wat theoretische toetsen. In juli beginnen we echt aan de voorbereiding op het WK in Antwerpen."

"Ook daar zal hij alleen op rek en brug uitkomen. De tijd is te kort om op andere toestellen een WK-waardige oefening te trainen, bovendien is het een WK zonder teambelang."

Andere zaken

Van Gerner behaalde op de olympische meerkampfinale een voor Nederland unieke twaalfde plaats. Op het juiste moment turnde ze haar hoogste score ooit: 57,232. Het was tijd voor andere zaken; clinics, reizen, school ook. Donderdag hoopt ze haar havo-diploma te krijgen.

"Daar lag even haar prioriteit'', vertelt coach Gerben Wiersma. Maar de route naar de wereldtitelstrijd is ingezet. "Vorig jaar heeft ze twee, drie maanden niet of hooguit één of twee keer per week getraind. Sinds februari is dat weer 26 uur per week.''

Extra spanning voor haar eerste optreden sinds de Spelen zag Wiersma tot nu toe niet bij zijn pupil. "De focus ligt niet zo zeer bij dit NK, al is het wel bijzonder dat ze weer een wedstrijd turnt. Ze is meer bezig met de uitslag van haar examen.''

Van Gerner turnt zaterdag op de meerkamp met een sterk aangepast programma. Ook daarmee is ze gewoon kandidaat voor de titel. Wiersma voorziet een tweestrijd met Noël van Klaveren, de bij de EK doorgebroken turnster uit Alphen aan den Rijn.

"Noël doet op sprong een joertsjenko dubbelschroef tegen Céline een enkele. Dat scheelt een punt. Verder heeft Noël een zwaarder programma maar kan Céline door netter te turnen de achterstand die ze op sprong oploopt weer goedmaken.''