De handbalsters plaatsten zich afgelopen weekeinde voor het WK in Servië in december. De kwalificatie kreeg gestalte door het sterke Rusland over twee wedstrijden te verslaan. Volgens bondscoach Henk Groener heeft zijn ploeg het WK-ticket allerminst gestolen.

Door Paulo Ramler

"Het lijkt wat vreemd, maar wij hebben aangetoond dat we de sterkste zijn", aldus een zeer tevreden Groener, wiens ploeg nog nooit had gewonnen van Rusland.

De handbalsters misten vorig jaar de Olympische Spelen en het EK, het laatste toernooi om financiële redenen - Nederland besloot de organisatie van het toernooi terug te geven.

Het eerste duel met Rusland ging nog verloren. Na de ruime overwinning van afgelopen zondag (33-21), was de buit alsnog binnen.

"Het is erg goed en mooi voor de meiden. Het zegt ook wel wat over de veerkracht van het team, dat ze zich over die dompers heen hebben kunnen zetten."

Vakantie

Groener wil nog niet vooruitlopen op het WK. "De meiden hebben een lang seizoen achter de rug en zijn nu heel erg toe aan vakantie. Daarna gaan we ons eerst bezighouden met de EK-kwalificatie en pas daarna kijken we naar het WK."

Maura Visser, één van Nederlands beste handbalsters, werd na het WK van december 2011 niet meer opgeroepen door Groener. Het lijkt er ook niet op dat de bondscoach dat nu wel van plan is.

"Het team is nu gewoon fantastisch. Waarom zou ik dat gaan veranderen? Ik ben daar ook echt absoluut niet meer mee bezig."

Verrassing

Voor Jessy Kramer kwam het toch wel een beetje als een verrassing. Niet zozeer de plaatsing, maar meer de manier waarop. "We hielden ook na die nederlaag het vertrouwen, we geloofden er allemaal nog in. Maar dat het dan toch gebeurt en dan op zo’n manier, dat was best wel een beetje verrassend, ja", vertelt de 23-jarige speelster van het Duitse HC Leipzig.

"De hoop was er absoluut nog. Ook omdat het meer aan onszelf lag dat we verloren. We wisten dat het uit lastig zou worden, maar als we zouden spelen zoals we de eerste helft van de eerste wedstrijd deden, dan wisten we dat het moest lukken. En dat heeft geholpen."

En ook volgens Kramer komt dit succes als geroepen. "We waren hier heel erg aan toe. Dat het nu eindelijk een keer wél lukt. De opluchting was enorm. We kunnen het eigenlijk nog steeds niet geloven", aldus de euforische Kramer.

"We wilden natuurlijk weer een keer naar een eindtoernooi. En we hebben nu een supergoed team. Het staat, alles klopt. Dan weet je dat je het kan halen."

Ritme

Kramer denkt dat Nederland wel wat kan laten zien op het WK. "Je weet natuurlijk nooit wie je loot. In 2011 stonden we er ook, toen werden we vijftiende. Maar we zijn nu veel verder dan toen. We zijn misschien meer volwassen, ondanks het jonge team. Alles valt op zijn plek."

En of dat over een half jaar, wanneer het WK van start gaat, nog steeds zo is, daar gelooft Kramer wel in. "Ik ben niet bang dat we nu uit het ritme raken. Misschien is het zelfs wel goed dat we nu even wat rust hebben. Tegen die tijd staan we er weer."