Jacques Rogge, de vertrekkende voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zei vrijdag dat het voorzitterschap een vrijwillige en onbetaalde baan zal blijven voor zijn opvolger.

Rogge, die in september na 12 jaar aftreedt, suggereerde onlangs nog dat het IOC-voorzitterschap een betaalde baan zou moeten worden, gezien de verplichtingen die de functie met zich meebrengt. Inmiddels heeft hij dat idee weer losgelaten, vooral omdat de zes kandidaten om Rogge op te volgen zich negatief uitlieten over dat plan.

''We hebben erover gepraat en ik heb verteld waarom ik mijn idee heb geopperd. Het kan zijn dat een jong iemand mij opvolgt. Die moet dan zijn familie kunnen onderhouden. Maar ze zeiden allemaal dat ze niet willen worden betaald'', vertelde Rogge.

De 71-jarige Belg kijkt uit naar 10 september, de dag waarop hij zal aftreden. ''Ik zit aan het einde van mijn voorzitterschap en de finish is in zicht. Ik hoop dat ik mijn plichten heb kunnen vervullen.''

Ook had Rogge vertrouwen in zijn opvolger, wie dat ook wordt. ''Ik maak me geen zorgen. Ze zullen alle zes een goede voorzitter zijn.''

De zes kandidaten om Rogge te volgen zijn IOC-vicevoorzitters Thomas Bach (Duitsland) en Ng Ser Miang (Singapore), de directeur van de financiële commissie van het IOC Richard Carrion (Puerto Rico), voormalig polsstokhoogspringer Sergej Boebka (Oekraïne), voorzitter van de wereldboksbond Wu Ching-kuo (Taiwan) en roeibaas Denis Oswald (Zwitserland).