Het zijn drukke en spannende tijden voor amateurbokser Peter Müllenberg. De kopman van Oranje en de Duitse kampioen Velbert zit midden in een verhuizing van Almelo naar Arnhem, zijn vriendin is vier maanden zwanger en zaterdag beginnen in Minsk de Europese kampioenschappen.

De 24-jarige Tukker, werkzaam als chauffeur bij Defensie, voelt zich er prima bij. ''Ik ben superfit en al die hectiek in mijn leven vormt juist een stimulans om in Wit-Rusland goed te presteren'', liet de oud-wereldkampioen bij de militairen (2011) opgeruimd weten.

De resultaten van voormalig middengewicht Müllenberg, die eind 2011 naar het halfzwaar (-81 kg) overstapte, logen er dit voorjaar ook niet om: goud in Halle, zilver in Usti en brons in Helsinki. ''Ik ga daarom als medaillekandidaat naar het EK'', besefte hij maar al te goed.

''Het vertrouwen is ruimschoots aanwezig. Ik zou zwaar balen als ik het podium deze keer niet haal, ook omdat ik daarmee mijn A-status bij sportkoepel NOC*NSF zou veiligstellen. Maar je moet ook een beetje geluk hebben, om te beginnen al met de loting. De concurrentie is groot in mijn gewichtsklasse.''

'Eigen kracht'

Müllenberg, vijfde bij de EK van 2010 in Moskou, verloor in Usti van de nummer twee van de WK en van Londen 2012 (Adilbek Nijazimbetov uit Kazachstan) en moest in Helsinki zijn meerdere erkennen in de olympisch en wereldkampioen (Egor Mechontsev uit Rusland).

''Nee, helaas, ze zijn beiden nog niet gestopt'', lachte de veelvoudige nationale kampioen. ''Daar is ook weinig hoop op. Ze zijn allebei achterin de twintig en hebben verder buiten het boksen helemaal niets. Het is hun enige manier van bestaan. Ze kunnen en moeten nog jaren mee. Dus als ik ooit een grote titel wil winnen, zal ik het toch echt op eigen kracht moeten doen.''

Müllenberg heeft geleerd van zijn nederlagen eerder dit jaar tegen de Kazak (5-10) en de Rus (8-14). ''Ik weet nu hoe ik ze kan en moet bestrijden. Het is vooral een tactische kwestie. Ik ben sterk genoeg en kan flink uitdelen en incasseren. Maar om te winnen van hoger aangeschreven tegenstanders zal ik voor de jury nog meer druk moeten zetten en nog duidelijker mijn treffers moeten plaatsen'', zei hij.

''Dat is de enige manier om de grote namen in mijn gewichtsklasse te verslaan. Het moet en het zal een keer gebeuren, hopelijk bij de EK al. Want ik wil sowieso een medaille uit Minsk mee naar huis nemen.''