Marcella Mesker verzorgt vanaf Roland Garros het tenniscommentaar voor de NOS op radio en tv. En dagelijks beantwoordt ze vragen van NUsport.

Van Jerzy Janowicz, de nummer 23 van de plaatsingslijst uit Polen, wordt gezegd dat hij gek kan worden. Kan Robin Haase - eerste partij om 11 uur op baan 16 - dat donderdag in de tweede ronde voor elkaar krijgen?
"Haase heeft er zeker het spel voor om iemand als Janowicz gek te maken, is een echte counteraar en houdt ervan om gekke, spectaculaire dingen te doen op de baan. Als Haase hem gek krijgt, betekent het dat hij heel goed staat te spelen."

Zaak is vooral om vat te krijgen op die opslag, toch?
"Met John Isner en Milos Raonic hoort Janowicz bij de hardste serveerders in het circuit. Janowicz bleek in de eerste ronde het hardst van iedereen geserveerd te hebben: 228 kilometer per uur. Maar Haase is iemand die goed kan retourneren, ook tegen de jongens die zo hard serveren. Hij versloeg vorige week in Nice ook Isner. En hij moet oppassen voor de goede dropshots van de Pool. Maar ja, Haase is een snelle, slimme jongen. Ik zie zeker kansen. Maar dan moet Haase natuurlijk zelf ook goed serveren."

In de eerste ronde, tegen Kenny De Schepper, speelde zijn knie weer even op. Moeten we ons daar zorgen over maken?
"Zijn knie is altijd een punt van zorg. Ook als hij er geen last van heeft, zit die knie toch altijd ergens in zijn achterhoofd, heb ik het idee. Laten we alsjeblieft hopen dat zijn fysiek in elk geval geen invloed heeft op het resultaat."

Rafael Nadal moet het in de eerste partij om 11 uur op Court Suzanne Lenglen opnemen tegen Martin Klizan. In de eerste ronde, tegen Daniel Brands, verloor de topfavoriet de eerste set en in de tiebreak van de tweede stond hij 3-0 achter. Is er reden te twijfelen aan zijn vorm?
"Jongens als Brands, Lukas Rosol en John Isner zijn mannen tegen wie Nadal niet graag speelt. Van Rosol verloor hij vorig jaar op Wimbledon en Isner kreeg het een paar jaar terug voor elkaar om Nadal in de eerste ronde in Parijs tot een vijfsetter te dwingen. Het zijn hardhitters, lange mannen die de hoge spinballen van Nadal makkelijker kunnen pareren. Hij krijgt geen ritme tegen zulke spelers. Maar op Roland Garros, in een best-of-five-wedstrijd, gaat hij niet van zulke spelers verliezen. Het maakt niet uit wie je tegenover hem zet voor de halve finale, als hij tenminste fysiek in orde is."

Nadal heeft al zeven keer gewonnen in Parijs. Wat maakt hem nou zo onverslaanbaar op gravel?
"Dat begint in mijn ogen met zijn exceptionele techniek. Er is niemand die zo speelt als Nadal. Hij heeft een lasso-forehand. De acceleratie en de grip waarmee hij de spinballen slaat zijn uniek. Dat is te danken aan zijn coach, oom Toni. Hij deed vroeger aan tafeltennis en die grip van Nadal komt daar uit voort, die heeft hij vanaf zijn vierde aangeleerd gekregen."

"Een tweede punt waarom Nadal zo uitblinkt is zijn mentaliteit. Hij vecht altijd en vindt het vreselijk om te verliezen. Serena Williams heeft diezelfde onverzettelijkheid. Nadal en Williams vinden het heerlijk om te winnen, maar nog heerlijker vinden ze het om niet te verliezen."

"Het derde punt is dat hij rechtshandig is, maar met links tennist. Wat kracht betreft heeft hij daardoor eigenlijk een dubbele forehand. Oom Toni heeft hem op jonge leeftijd met links leren spelen, maar zelf noemt hij dat een fout. Hij deed dat met het idee dat Nadal door met links te spelen een gevaarlijkere service zou krijgen, maar dat is er nooit uitgekomen zoals hij het had gehoopt. Maar ja, ik vind het vooral een wapen dat hij als rechtshandige met links speelt."

"En dan is er nog zijn fysiek, hij is snel en sterk, als hij tenminste geen last heeft van zijn knieën. Die zaken bij elkaar zorgen ervoor dat hij gemaakt is voor Roland Garros, maar ook levensgevaarlijk is op elke andere ondergrond."