In de rubriek Anderen Over komen drie kenners aan het woord over een sporter. Deze week de beachvolleybalcombinatie Sophie van Gestel (21) en Madelein Meppelink (23), die in Argentinië voor het eerst een Grand Slam won en de wereldranglijst aanvoert.  

Door Anne Joldersma

Marleen van Iersel, beachvolleybalster, speelt samen met Sanne Keizer

"Ik was niet verrast door de sterke opkomst van Sophie en Madelein. We trainen veel samen en ik zag al dat ze een enorme groei aan het doormaken waren. Het is wel een na-olympisch jaar, maar zij hebben hun kansen gepakt. Ik vind het heel knap dat ze nu nummer één staan."

"We hebben er duidelijk twee grote concurrentes bij gekregen. Maar concurrentie is altijd goed. Toch maken Marleen en ik ons niet extra zorgen nu. Wij weten waar wij staan. We hebben bewust een stap teruggedaan dit jaar, onze focus ligt op het volgende seizoen. Maar Sophie en Madelein vormen een heel goed team en dat houdt ook Sanne en mij scherp. Het zal een aardige strijd worden op de Nederlandse kampioenschappen de komende jaren."

Bert Goedkoop, technisch directeur Nederlandse volleybalbond

"Vorig jaar waren Van Gestel en Meppelink ook al succesvol in Klagenfurt en speelden ze goed op de Spelen. Ze konden in Londen mee met de wereldtop, maar door spanning denk ik dat ze toch niet hun beste spel konden laten zien. Nu hebben ze dat beter onder controle, hun nieuwe coach Morph Bowes helpt daarbij."

"Binnen het beachvolleybal is er na de Spelen veel veranderd. Er zijn dan altijd teams die uit elkaar gaan of zelfs helemaal stoppen. Andere combinaties, zoals Keizer en Van Iersel, kiezen ervoor om tijdelijk een stapje terug te doen. Sophie en Madelein hebben echter nagenoeg geen pauze genomen en zijn meteen weer gaan trainen. Daardoor hebben ze het gat met de wereldtop gedicht. Nu is het de vraag: hoe blijven ze daar?"

"Voor beachvolleybalbegrippen is het nog een heel jong team. Er zijn niet veel teams die op zo'n jonge leeftijd al weten te winnen. Dat is een mooi teken. Het gaat de komende weken spannend worden. Ze hebben nu in Argentinië gewonnen en de Grand Slam in Scheveningen komt eraan. Hopelijk kunnen ze ook zoiets moois voor eigen publiek laten zien."

Dennis van der Laan, manager Van Gestel/Meppelink

"Beachvolleybal krijgt in Nederland nu nog relatief weinig aandacht, maar Rio is beachvolleybal dus dat zal zeker gaan veranderen. Sophie en Madelein zijn twee jonge, frisse meiden, dat is goed te vermarkten. Er zijn veel bedrijven met een soortgelijk imago die graag aan ze verbonden willen zijn."

"Sophie en Madelein hebben ook een enthousiaste uitstraling, dat helpt. Maar het belangrijkste is: ze boeken resultaat. Daar begint alles mee. Eer moet je niet opeisen, die moet je krijgen. En dat doe je door goed te spelen. Het helpt natuurlijk ook dat het slimme meiden zijn. Geef ze een microfoon en er komt wat uit. Ze hebben een boodschap."