Nederland neemt met een omvangrijke ploeg deel aan de EK roeien komend weekeinde in Sevilla. De routiniers Rogier Blink en Mitchell Steenman verdedigen hun titel in de twee-zonder.

Het ervaren duo, dat met de Holland Acht twee keer naast olympisch eremetaal greep (vierde en vijfde), zegevierde vorig jaar in het Italiaanse Varese. Daarmee maakten ze de mislukte missie bij Londen 2012 nog enigszins goed.

Nederland komt in Sevilla op liefst twaalf nummers aan de start. Claudia Belderbos ontbreekt door een blessure. Ellen Hogerwerf neemt haar plaats in de dubbeltwee met Chantal Achterberg in. Ook Carline Bouw is niet fit. Daarom gaat de twee-zonder, met Olivia van Rooijen, niet van start in Sevilla.

Coach Simon

Vijfvoudig olympiër Diederik Simon (43) fungeert voor de eerste keer als coach van de vrouwen dubbelvier. De oude meester ging begin dit jaar als roeier nog wel mee met de voorlopige nationale selectie op trainingkamp in Portugal. Hij kwam nadien echter vooralsnog niet in aanmerking voor een stoeltje in een boot.

De drievoudig olympisch medaillewinnaar (goud en twee keer zilver) weet nog niet of hij definitief stopt met toproeien. Mogelijk mikt hij nog op deelname aan de WK in 2014 in Amsterdam.