Marcella Mesker verzorgt vanaf Roland Garros het tenniscommentaar voor de NOS op radio en tv. En dagelijks beantwoordt ze vragen van NUsport.

Thiemo de Bakker stond precies een jaar geleden 398ste op de wereldranglijst. Nu is hij terug in de top honderd, staat 95ste. Voor het eerst sinds de US Open van 2011 staat hij weer in het hoofdtoernooi van een Grand Slam. Helaas voor hem, hij treft in de eerste ronde in de derde partij na 11 uur op baan 1 nummer tien van de wereld Stanislas Wawrinka. Of zie jij toch kansen?
"Als je het reëel bekijkt, dan heeft De Bakker geen kans. Hij moet hopen op slecht weer en een heel trage baan, want Wawrinka had de laatste tijd last van een beenblessure, komt net terug van een spierscheurtje. Mijn advies als coach zou zijn: laat Wawrinka heel veel lopen. Want die Zwitser hoort al een tijd bij de wereldtop."

"Bij de Australian Open zag je dat hij het tempo van Novak Djokovic - die daar met 12-10 in de vijfde set won in de vierde ronde - zelfs bij kan benen en net zulke harde klappen kan slaan als de nummer één van de wereld. De Bakker is terug in de top honderd, dat is goed, maar je mag nog niet verwachten dat hij iemand uit de top tien kan kloppen. Wat ik interessant vind: kan hij er een wedstrijd van maken? Kan hij het Wawrinka een setje moeilijk maken en meegaan in de rally’s? De Bakker moet niet denken aan winnen, maar zichzelf de opdracht geven om goed te spelen."

Jij zei net: 'Mijn advies als coach.' Probleempje: De Bakker heeft al een tijd geen vaste coach. Wordt het niet hoog tijd er een aan te stellen nu hij terug is in de top honderd?
"Absoluut. De Bakker is wat talent en techniek betreft de beste van de Nederlandse mannen. Maar je moet ook de benen hebben die je kunnen dragen. Hij moet aan zijn inhoud werken, heeft iemand nodig die dag in dag uit met hem optrekt, die hem stuurt. Het is knap hoe hij het afgelopen jaar terug is gekomen, maar nu moet hij er echt voor blijven gaan en de aanval op de top vijftig in gaan zetten."

"Nogmaals, dan hoeft hij niet eens zo zeer aan zijn slagen en techniek te werken. Als hij het de toppers lastig wil maken, moet hij mee kunnen in de rally's. Hij is op de goede weg, werkt gerust hard. Maar hij kan nog harder werken, ik weet alleen niet of hij dat zelf weet. Ik denk wel eens: neem aan het einde van het jaar drie maanden vrij en ga in die periode zes dagen in de week en zes uur per dag de trainingsbaan op. Iets wat alle toppers doen, ik denk dat De Bakker dan echt nog veel en veel verder kan komen. Want nogmaals: tennissen kan hij."

Voor het toernooi wilde Novak Djokovic niets horen over de loting, ook zijn team mocht er niet over beginnen. De nummer één van de wereld heeft maar één​ doel en dat is voor het eerst Roland Garros winnen dit jaar. Hij zal toch wel weten dat hij dan in de halve finale Rafael Nadal moet zien te verslaan?
"O, je kunt mij niet wijsmaken dat hij dat niet weet. Jammer dat ze elkaar in de halve finale treffen, want het wordt natuurlijk de wedstrijd van het toernooi."

Hij speelt vandaag de tweede wedstrijd na 11 uur op het center court tegen de Belg David Goffin. Hoe staat het met zijn vorm? Hij won in de finale van Monte Carlo van Nadal op gravel, maar verloor daarna al snel in Madrid en in Rome.
"Djokovic speelt verstoppertje sinds hij de Australian Open won. Al maanden laat hij niet het achterste van zijn tong zien en ik denk dat het allemaal met dit toernooi te maken heeft. Hier heeft hij al zijn pijlen op gericht dit jaar. Monte Carlo zag hij als echte test. Dat hij daarna verloor in Madrid en in Rome zal hij niet erg hebben gevonden, denk ik. In Parijs moet hij er staan, daar is alles op afgesteld. En reken maar dat hij er zal staan. Ik verwacht heel veel van hem. Als hij dit jaar niet de titel weet te pakken zal dat aankomen als een flinke dreun."

Bernard Tomic gaat om 11 uur de baan op. Het Australische toptalent neemt het op tegen Victor Hanescu. Vader en coach John Tomic is niet welkom op Roland Garros en andere toernooien nadat hij in Madrid een trainingspartner van zijn zoon een kopstoot had gegeven. Vorig jaar stond hij 27, nu is hij de nummer 61 van de wereld. Gaat alle ophef ten koste van zijn spel?
"Dat gedoe met zijn vader heeft al jaren invloed, vandaag zal het bij de persconferentie vol zitten en zal iedereen er weer over beginnen. Sinds hij in 2011 naam maakte op Wimbledon door daar de kwartfinale te bereiken heeft hij het alleen in Australië goed gedaan in 2012 en dit jaar. Verder heeft hij niet veel laten zien."

"Maar niet alleen zijn vader, ook zijn eigen gedrag is daar de schuld van. Hij kwam de afgelopen tijd met de politie in aanraking (wegens een vechtpartij, herhaaldelijk te hard rijden en weigeren te stoppen voor de verkeerspolitie) en dan vraag ik me meteen af of hij wel voor zijn sport leeft. Bij de Australische tennisbond, waarvoor oud-profs als Todd Woodbridge en Patrick Rafter werken, trekken ze de haren uit hun hoofd. Ze vinden dat hij zijn vader los moet laten. Nu staat zijn ontwikkeling stil en dat is doodzonde. Tomic heeft een heel apart spel en misschien wel de beste handjes in het circuit. Hij is een echte publieksspeler, net als Gaël Monfils en Jo-Wilfried Tsonga, en hij zou een verrijking zijn van de top tien."