In de rubriek Het Tribunaal legt NUsport elke week kenners een stelling voor. Deze keer: Het karwei van Arjen Robben bij Bayern München is klaar.

Door Rypke Bakker en Charlie Bootsman

Hans Nijland, algemeen directeur FC Groningen
"Dat denk ik niet. Vooropgesteld zijn we hartstikke trots op dat joch, al had hij via ‘Bal Op Het Dak 3’ ook de top bereikt. Er zitten voor ons twee kanten aan. Als Robben doorgetransfereerd wordt, worden wij, omdat hij bij FC Groningen is opgeleid, daar financieel beter van. Wij krijgen een percentage van de transfersom."

"Maar ik denk niet dat het tot een transfer komt. Hij zit bij één van de beste clubs in de wereld en ze krijgen met Josep Guardiola ook nog eens een geweldige trainer. Van succes krijg je bovendien nooit genoeg.  Voor zo’n goede speler is altijd plaats. Samen met Lionel Messi behoort hij tot de beste spelers van Europa. Ik ken hem goed, Arjen en zijn gezin hebben het ongelofelijk naar hun zin in Duitsland. Of ik hem ook in München zie afsluiten? Het mooiste zou natuurlijk zijn als hij afsluit in Groningen."

Pierre van Hooijdonk, oud-ploeggenoot van Robben bij Oranje
"Ik vind van wel. Als Robben nu weggaat, sluit hij met een goed gevoel af. En de supporters zijn blij om wat hij voor Bayern heeft betekend. Dat goede gevoel was er eerder dit jaar niet, toen hij op de bank zat. De vraag is ook of Robben volgend jaar alles gaat spelen. Ik lees nu dat Robert Lewandowski naar Bayern komt. Mario Götze heeft al getekend en de geruchten gaan dat Franck Ribéry gaat verlengen. Die moeten spelen. Robben kan dus zomaar op de bank komen, terwijl hij 29 is. Op die leeftijd moet je spelen."

"Dat argument lijkt me ook het belangrijkste als hij op zoek gaat naar een andere club. Robben heeft door zijn blessures al zo veel wedstrijden gemist, hij moet spelen bij zijn nieuwe club. En als hij in vorm is, zoals nu, dan is hij voor elke Europese topclub een versterking. Robben in vorm is een speler van absolute wereldklasse."

Tim de Wit, correspondent in Duitsland
"Je zou zeggen van wel, want meer dan dit kan Bayern, als ze zaterdag ook de beker pakken, niet winnen. Dan is dit het meest succesvolle seizoen uit de clubhistorie. Toch denk ik dat Robben blijft. Ik weet zeker dat hij getwijfeld heeft over zijn toekomst toen hij eerder dit seizoen op de bank zat. Maar de goal tegen Dortmund zal hem sterken om te blijven. Er is een last van zijn schouders gevallen, zoals die bij heel Bayern van de schouders lijkt gevallen. Robben is de held, hij kan daardoor iets eisen bij de nieuwe trainer Josep Guardiola."

"'Van egoïst tot teamspeler', was één van de krantenkoppen die ik hier zag. Ja, het beeld van Robben is door zijn doelpunt helemaal omgeslagen. Ik keek de finale in München tussen supporters van Bayern. Ze vervloekten hem na het missen van de kansen. Ik dacht nog: zoek een andere club Robben, dit wordt 'm niet meer. Heel knap dat hij vervolgens alsnog die bal erin schoot. Dat maakt alles anders."