De Atletiekunie ziet geen reden om atleet Brian Mariano te weren van de baan. Volgens de sportbond is de maatschappelijke veroordeling van de atleet geen reden om hem ook een sportieve schorsing op te leggen.

Door Anne Joldersma

"Als hij de limieten haalt", laat programmamanager topatletiek Willem van den Worp bij de Ter Speckebokaal in Lisse weten, "zien wij vooralsnog geen beletsel om hem af te vaardigen. De internationale regels laten dat ook toe."

Begin december werd bij Mariano op het vliegveld van Curacao ruim 700 gram cocaïne aangetroffen. Daarop volgde een veroordeling tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Vanwege het cellentekort op het eiland hoeft Mariano zijn straf voorlopig echter niet uit te zitten en kan hij dus in actie komen op de atletiekbaan.

De Atletiekunie ziet dan ook geen reden waarom Mariano, die ontkent de drugs in zijn koffer gestopt te hebben, Nederland eventueel niet zou kunnen vertegenwoordigen bij de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou, in augustus. "Als de bondscoach estafette hem selecteert, dan kan hij daar uitkomen. We verwachten binnen nu en twee weken de nieuwe bondscoach te presenteren", aldus Van den Worp.

Imagoschade

De sportbond is niet bang voor imagoschade door het optreden van Mariano. "Daar hebben we ons helemaal niet mee bezig gehouden", legt de beleidsman uit. "Nogmaals, hij heeft een maatschappelijke veroordeling, geen sportieve. Daar houdt het voor ons op."

Van den Worp zegt contact te hebben gehad met sportkoepel NOC*NSF. "Brian beschikt over een A-status en daarom vroeg NOC*NSF aan ons of wij van plan waren hem nog te selecteren. Dat is namelijk van invloed op zijn status. Of hij wel of niet geselecteerd wordt, is aan de bondscoach."

Mariano zal bij de wereldkampioenschappen in Moskou zijn A-status moeten verdedigen. Dat kan zowel individueel als met de estafetteploeg, als ze bij de zestien snelste teams van de wereld horen.