In haar eerste serieuze zeiltoernooi na haar zilveren medaille bij Londen 2012 gaat Marit Bouwmeester meteen voor goud. De Friezin greep donderdag in het Zuid-Franse Hyères de macht in de Laser Radial.

Ze won in de finaleronde de vijfde race, nadat ze in de vierde manche als tweede was geëindigd. Daarmee klom Bouwmeester naar de eerste plaats, met een voorsprong van zes punten op de Britse Alison Young en de Finse Tuula Tenkanen. Er zijn nog twee wedstrijddagen te gaan in Hyères.

"Het was niet de planning om hier voor goud te gaan'', liet de oud-wereldkampioene (2011) weten. "Ik wilde na een lange break eerst proberen om zo snel mogelijk op mijn oude niveau te komen. Ik had geen idee hoe het zou gaan. Ik kan de anderen echter meteen goed bijhouden. Ik vaar niet spectaculair, maar blijkbaar is dat genoeg. Het zou wel leuk zijn om met een overwinning te beginnen.''

Pieter-Jan Postma verspeelde in de Finnklasse de leidende positie door een diskwalificatie na een overtreding bij de startlijn. Hij zakte in het klassement naar de vierde positie, op tien punten van de Britse leider Giles Scott.

Bij het windsurfen staat Lilian de Geus vijfde. Kiran Badloe is negende bij de mannen. Renée Groeneveld/Karel Begemann (vijfde in Nacra 17) en Annemiek Bekkering/Claire Blom (vijfde in 49-er FX) strijden eveneens mee in de top tien van hun klasse.