In de rubriek Open & Bloot beantwoordt een topsporter een aantal persoonlijke vragen. Deze week oud-tennisser Paul Haarhuis (47), die sinds kort in dienst is van de KNLTB om de tennissers van de bond te trainen en begeleiden.

Door Jasper Boks

Met mijn aanstelling zal er meer talent doorbreken.
"Ik hoop in elk geval mijn steentje bij te dragen. Er loopt absoluut talent rond in Nederland. Als zij de overstap willen maken naar de profs dan zal er vooral mentaal veel van ze worden gevraagd. Ze moeten weerbaar zijn, moeten alles willen doen voor hun sport. En zelfs dan is het nog niet gezegd dat ze het halen, maar als ze er niet alles voor over hebben, wordt het sowieso niets. Dat probeer ik die talenten bij te brengen. En ook de ouders, want die moeten er ook open voor staan dat hun kind helemaal voor het tennis leeft."

Wie moet er van de buis?
"Alle zangprogramma's! Zware overkill. We hebben nu zes keer The Voice gehad, tien keer Idols en acht keer X-factor. Alle talenten zijn nu toch wel voorbij gekomen. Laat het een paar jaar rusten en wacht op een nieuwe generatie, want ik weet het nu wel."

Een dag ruilen met?
"Lionel Messi tijdens Barcelona-Real Madrid. Maar het lijkt me ook wel geweldig om als zanger op een podium te staan en dan een heel stadion plat zingen. Wel Engelstalig. Ik heb minder met Nederlandstalige muziek. Hoeveel zangers hebben we inmiddels niet uit Volendam? Geef iemand daarvandaan een microfoon in de hand en het is wel goed, is de tendens momenteel. Over overkill gesproken."

Wie wordt kampioen: Ajax, PSV, Vitesse of Feyenoord?
"Dat weten we na zondag. Mijn PSV-hart hoopt natuurlijk dat PSV kampioen wordt. Maar ik vind Ajax wel erg stabiel de laatste weken en ze staan drie punten voor. Ik denk dat Ajax iets betere papieren heeft voor de titel."

Onderzoek naar gemeentesteun aan PSV.
"Ik ga ervan uit dat zal blijken dat het om een normale constructie gaat. Het was een zakelijke deal. De gemeente heeft genoeg adviseurs, hebben alles toch goed gecheckt. Ik verwacht niet dat die deal een staartje krijgt. Ik vind het wel goed dat de Europese Commissie PSV onder de loep neemt. Als ze ook deals in Italië en Spanje zo onder de loep nemen, dan is dat alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal."

Als ik niet had getennist, dan was ik…
"Ik heb Economie gestudeerd, dus dan had ik waarschijnlijk achter een bureau gezeten bij een of ander bedrijf. En dan had ik minder plezier gehad dan ik als tennisser heb gehad, vermoed ik. Misschien was ik in mijn vrije uren nog tennisleraar geweest."

Doping in het tennis?
"Valsspelers zullen er altijd zijn, ook in het tennis. Een paar jaar terug waren er ineens een paar Argentijnen die tegen de lamp liepen. Op conditioneel vlak heb je in het tennis natuurlijk ook wel wat aan doping. Je kunt harder trainen en het langer volhouden in wedstrijden. Maar door doping krijg je niet ineens een service als die van Richard Krajicek en je gaat niet ineens een fantastische forehand en backhand slaan. Een slag heb je of die heb je niet. Wat dat betreft is het anders dan in het wielrennen, als je daar een paar jaar geleden geen doping ging gebruiken, werd je voorbij gereden. Zij werden gedwongen een keuze te maken. In tennis is dat gelukkig niet het geval.

Welke sporter mag in de Playboy?
"Een van de hockeysters. Er zijn er genoeg, dus er zal er vast wel een tussenlopen die daarvoor in aanmerking komt. Een naam kan ik je niet noemen, sorry."

Voor het laatst kwaad?
"Ik word niet snel kwaad. Maar het zal wel op een van de kinderen zijn geweest. Ze zijn vijftien, dertien en negen. Ik kan wel eens boos zijn als ze weer iets hebben uitgespookt of wanneer ze zich niet aan afspraken houden."