Jeffrey Herlings krijgt maandag een zware kluif aan zijn thuiswedstrijd in Valkenswaard.

De wereldkampioen MX2 werd zondag gediskwalificeerd in de kwalificatierace voor de Grand Prix van Nederland en moet voor straf in de eerste manche vanaf de laatste positie vertrekken.

Zijn landgenoot Glenn Coldenhoff deed het heel wat beter, want hij won de kwalificatierace en start zondag vanaf de beste plek achter het starthek.

''Mijn motor is geweldig. Voor morgen voel ik niet echt druk. Ik probeer rustig te blijven'', aldus de 22-jarige crosser uit Heesch.

Herlings ging tijdens de race onderuit en gleed met zijn KTM-crossmotor achter de afzetting. Met hulp van omstanders keerde hij terug op het circuit.

''Assistentie van het publiek is verboden, dus dat betekende diskwalificatie voor Herlings'', aldus de perswoordvoerder van de GP.

Zorgeloos

Herlings won de afgelopen drie jaar de GP in Valkenswaard in de MX2 met alle keren winst in beide heats. De achttienjarige publiekslieveling keek ondanks zijn mislukte kwalificatie vrij zorgeloos naar de races op maandag.

''Ik moet helemaal aan de buitenkant starten. Ik hoop zo rond de twintigste plaats uit de eerste bocht te komen en dan heb ik nog zo'n veertig minuten om naar voren te komen. Dat moet voldoende zijn.''