In 'De drie van' legt NUsport wekelijks drie stellingen voor aan iemand uit de voetballerij. Dit keer Borussia Mönchengladbach-spits Luuk de Jong, die vaste waarde was in de Oranjeselectie van Bert van Marwijk, maar onder Louis van Gaal weer moest aansluiten bij Jong Oranje.

Door Rypke Bakker

1. Ik ben de enige jonge, talentvolle voetballer in Nederland die niet blij is met Louis van Gaal als bondscoach

"Nee, want ik denk dat Van Gaal een goede bondscoach is. Maar als je anderhalf jaar bij het 'grote' Oranje hebt gezeten onder Bert van Marwijk, dan hoop je er wel meteen weer bij te zitten. Van Gaal koos anders. Als ik eerlijk ben, liep het na mijn overgang naar Duitsland ook niet meteen lekker. En net toen ik een beetje begon te draaien, raakte ik geblesseerd. Misschien was het daarom wel logisch dat ik er niet bij zat."

"Ik heb Van Gaal er wel over gesproken, toen ik door de blessure van Bas Dost tegen Turkije en Hongarije weer bij de selectie zat. Hij zei dat hij Dost vooral als pinchhitter zag en mij als derde spits. Inmiddels heb ik Van Gaal al weer een tijd niet gesproken. Ik zal het gewoon bij mijn club moeten laten zien en bij Jong Oranje."

"Het voelt trouwens niet als een straf, hoor, dat ik nu weer bij Jong Oranje zit. De wedstrijden zijn van een goed niveau, met veel jongens heb ik eerder samengespeeld en dan komt er ook nog een mooi EK aan. Maar ik moet wel zorgen dat ik terugkom bij Oranje."

2. Ik heb Siem aangeraden om ook naar de Bundesliga te komen

"Ha, natuurlijk raad ik hem dat aan. Misschien blijft hij wel gewoon bij Ajax, maar ik denk dat hij de stap naar de Bundesliga aankan. Als ik nu naar zijn wedstrijden bij Ajax kijk, dan steekt hij er fysiek en qua doelpunten toch bovenuit. En hij speelt altijd degelijk, ik zie hem nooit dom balverlies lijden."

"De Premier League zou ook mooi voor 'm zijn. Maar het liefst zie ik hem naar Gladbach komen. Het is een droom van ons om ooit samen te spelen. Of ik hem al heb aangeraden bij de clubleiding? Nou, het lijkt me dat ze wel weten wie hij is. Misschien moet ik er eerst zelf nog een paar in schieten voordat ik hem aanraad bij de club, haha. Zoiets moet je wel een beetje afdwingen, hè."

3. Als ik FC Twente dit seizoen zie voetballen, dan doet me dat een beetje pijn

"Ja, toch wel een beetje. Zeker nu Alfred Schreuder trainer is. Hij heeft me in zijn tijd als assistent altijd zo goed geholpen, zoals ik aan heel Twente veel te danken heb. Toen ze twee weken geleden eindelijk weer een keer gewonnen hadden, van FC Groningen, heb ik Schreuder nog een sms'je gestuurd om hem te feliciteren."

"Ook met Leroy Fer en Wout Brama heb ik nog steeds contact. Zij hebben niet echt een verklaring voor het slechte spel na de winterstop. Ik vind dat zelf ook moeilijk. Het vloeiende van het begin van het seizoen is weg. Dat had Twente vorig jaar ook, nadat we PSV in Eindhoven met 6-2 hadden verslagen. Eerst was het zo dat als iemand een fout maakte, dat wel weer werd opgelost. Na die wedstrijd was het meteen een tegengoal. Dat lijkt nu weer een beetje zo."

"Gelukkig hebben ze weer een keer gewonnen, hopelijk komen ze hier uit. Al is het voor mij soms lastig, want ik gun m'n broer ook het allerbeste. Misschien is dat wel het enige voordeel van het feit dat Twente is afgehaakt in de titelrace. Ik hoef niet meer te kiezen tussen m'n broer en m'n oude club."