De turners Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes zijn donderdag niet in de buurt van de medailles gekomen bij de World Challenge Cup in Doha. Van Gelder werd zevende aan de ringen, Wammes behaalde dezelfde klassering op vloer.

Wammes was volgens zijn coach Bram van Bokhoven op weg naar de winst in Doha tot hij zijn vijfde serie met een val afsloot.

''Dat kostte hem een punt aftrek waardoor hij op 14,250 uitkwam.''

Winnaar Flavius Koczi uit Roemenië kreeg een score van 14,950. Van Bokhoven: ''Het is nu even balen, maar op het EK moet het goed komen. Jeffrey had hier dik in de 15 kunnen scoren.''

Van Gelder kreeg kort voor zijn optreden te horen dat de jury in zijn oefening een onregelmatigheid zag.

Aanpassing was nodig, maar die deed de Brabander geen goed: 14,675. Winnaar op ringen was de Braziliaan Arthur Nabarrete Zanetti: 15,700.

Krachtelementen

De jury in Doha keurde, in tegenstelling tot die in Cottbus vorige week, de oefening af omdat er sprake zou zijn van vier krachtelementen achter elkaar, hetgeen verboden is. ''Een hoop gedoe'', mopperde Van Bokhoven.

''Eén van die elementen bevat twee houdingen. Dit jurylid oordeelde dat er daarom een krachtelement te veel wordt geturnd en keurde de oefening af. Ik hoop wel dat we voor het EK duidelijkheid krijgen.''

Wammes komt vrijdag nog uit in de finale op rek, Jorian Ilbrink doet dat op brug.