De van moord verdachte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius mag onder voorwaarden weer naar het buitenland reizen om aan atletiekwedstrijden deel te nemen.

Dat heeft een rechter in Zuid-Afrika donderdag besloten.

De verdediging van Pistorius ging met succes in beroep tegen de voorwaarden die aan de borgtocht van de Zuid-Afrikaanse atleet waren verbonden.

De voorwaarden kwamen volgens zijn advocaat Barry Roux neer op 'huisarrest' en maakten het voor Pistorius onmogelijk om op de atletiekbaan mee te doen aan wedstrijden.

Pistorius moet de autoriteiten nu minstens een week voorafgaand aan een buitenlandse reis inlichten over zijn reisschema. Na terugkeer in Zuid-Afrika moet hij de rechtbank binnen 24 uur weer zijn paspoort overhandigen.

Vluchtrisico

De voorwaarden waren in het geval van Pistorius zo streng, omdat de rechter het vluchtrisico groot achtte.

Pistorius kwam vorige maand na betaling van een borgsom van omgerekend zo'n 85 duizend euro vrij.

Geen wedstrijden

Volgens Roux heeft Pistorius op het moment geen wedstrijden in zijn agenda staan, maar 'dit kan en zal veranderen'. De atleet moet daarom in staat kunnen zijn onder 'gecontroleerde' omstandigheden naar internationale kwalificatiewedstrijden te reizen, zei hij.

Pistorius wordt ervan verdacht zijn vriendin moedwillig te hebben doodgeschoten. De atleet claimt dat hij zijn vriendin voor een inbreker aan zag en dat hij daarom het vuur opende. Het proces begint op dinsdag 4 juni.