Eelco Sintnicolaas houdt er niet van om voorop te lopen. "Behalve natuurlijk op de baan", zei de atleet lachend op een persconferentie maandagavond. Daarmee doelde hij op de aankomst op Schiphol voor zijn huldiging.

Door Paulo Ramler

Afgelopen zondag veroverde hij goud op de zevenkamp tijdens de Europese kampioenschappen indoor in Göteborg.

Hij werd onthaald door familie en vrienden. "Echt superleuk dat er zo'n ontvangst is. Het doet mij heel goed om mijn familie en vrienden hier te zien."

De meerkamper vertelde met een brede grijns over zijn geweldige resultaat. Maar het was hem uiteindelijk om het aankomende WK te doen.

"De titel is leuk meegenomen, maar het was niet mijn hoofddoel. Het doel was om te kijken hoe we ervoor staan. Natuurlijk wilde ik wel presteren. Het is een goede stap op weg naar het outdoorseizoen. Ik wil niet naar een WK als ik niet in vorm ben", zei Sintnicolaas.

"De titel zelf is iets wat de boeken in gaat en de medaille krijgt thuis een mooie plek. Maar ik vind de scores belangrijker."

'Mijn weekend'

Aan zelfvertrouwen ontbrak het Sintnicolaas in elk geval niet. "Ik dacht al voordat ik begon dat het mijn weekend zou worden. Met zilver zou ik eigenlijk geen genoegen nemen", aldus de kampioen.

"Maar op weg naar de 1000 meter gaat er toch nog van alles door je hoofd. Dat ik bijvoorbeeld kramp krijg, of iets anders. Er kan van alles gebeuren. Maar ik wist dat ik op kwaliteit niet afgetroefd zou worden."

'Heel bijzonder'

Zijn coach Vince de Lange benadrukte nog maar eens hoe knap deze prestatie eigenlijk is. "Er zijn er maar acht die ooit hoger hebben gescoord. Dat is echt heel bijzonder. In de atletiek is dat echt uniek."