In de rubriek Anderen Over komen drie kenners aan het woord over één sporter. Meerkamper Eelco Sintnicolaas noteerde twee weken geleden bij het NK indoor met 6341 punten de beste score op de zevenkamp van dit seizoen. Daardoor wordt er komend weekeinde bij de EK indoor veel verwacht van de 25-jarige atleet.

Door Anne Joldersma

Robert de Wit, Nederlands recordhouder meerkamp 1981-2012
"Eelco is een geweldige meerkamper en een veel betere recordhouder dan ikzelf. Ik begrijp eigenlijk niet dat ik het record nog zo lang heb kunnen houden terwijl er zo'n talent in aantocht was. Eelco is ook een hele normale jongen. Vroeger was de meerkamper toch fysiek gezien een forse atleet, zeg maar het type-Oostblok. Eelco is een product van de nieuwe puntentelling waarbij het belang meer op de sprint en het lopen ligt, dan op het werpen en het stoten. Dat is echt in zijn voordeel."

"Eelco is meer dan een waardige opvolger. Ik denk dat hij echt een vlaggendrager voor de sport is. Hij is niet alleen op punten een betere meerkamper dan ik ooit was, ook qua prestaties doet hij het erg goed. De Olympische Spelen van Londen vielen inderdaad wat tegen, zeker omdat hij in de aanloop naar de Spelen zo goed was. Maar het blijkt maar weer dat je bij de meerkamp nog zo goed in vorm kan zijn, als het niet lukt tijdens die twee dagen, dan lukt het niet. Gelukkig gebeurt hem dat niet vaak."

"Bij het NK was Eelco al fantastisch met die score van 6341 punten. Van zulke scores gaat mijn hart sneller kloppen. Hij heeft zeker medaillekansen bij het EK. Sterker, het zou toch wel een teleurstelling zijn als hij daar niet op het podium staat. Natuurlijk brengt de beste seizoenscore wel extra druk met zich mee, maar daar kan hij best mee omgaan. Eelco reist echt niet als underdog af naar Göteborg, maar als één van de favorieten."

Remona Fransen, winnaar brons EK indoor 2011
"Eelco is een hele gedreven atleet die weet wat hij wil en daar ook vol voor gaat. Bij het NK liet hij zien bij het hoogspringen een flinke stap vooruit te hebben gezet. Van zijn prestaties op de overige onderdelen wisten we dat hij het kon. Je zou daarom denken dat het nog veel beter kan, maar dat is altijd zo bij de meerkamp: je hebt altijd het gevoel dat het beter kan."

"Qua kracht en focus moet Eelco het podium kunnen halen in Göteborg, maar ik weet niet precies hoe sterk het veld bij de mannen is. Als hij weer zo'n goede score laat zien, heeft hij een goede kans op de titel. Je ziet wel dat zijn nieuwe trainingsaanpak, waarmee hij na Londen begonnen is, werkt. Hopelijk kan Eelco deze goede lijn doortrekken naar de WK komende zomer en uiteindelijk tot aan Rio 2016."

Vince de Lange, coach Sintnicolaas
"We zijn inderdaad een nieuwe weg qua training ingeslagen na de Spelen van Londen, maar we moeten niet overdrijven door te zeggen dat het nu al zijn vruchten afwerpt en het nieuwe record daar een resultaat van is. We hebben jarenlang hard gewerkt om dit te bereiken."

"We hebben vooral op technisch gebied en qua planning dingen aangepast. Zowel Eelco als ik had al langer het gevoel dat het beter kon, maar anderhalf jaar voor de Spelen ga je geen veranderingen meer doorvoeren. Daarom doen we het nu."

"Ik denk wel dat we op de goede weg zitten. Waar die weg uiteindelijk naar moet leiden? Naar een medaille bij de Spelen van Rio. Maar ook komend weekeinde mogen we wat verwachten. Als je leider op de wereldranglijst bent, moet je voor een medaille gaan. Hoewel men nu wel heel snel denkt dat het in Göteborg net zo goed of beter zal gaan. Dat weet je nooit bij een meerkamp. Misschien gaat het allemaal net niet perfect en dan is het meteen een stuk minder. Maar ook dan moet Eelco nog voor een medaille mee kunnen strijden."