HOOFDDORP - De topclubs in de NBA lieten zondag geen steek vallen. Miami Heat bleef thuis overeind tegen een stug Cleveland Cavaliers (109-105) en de Los Angeles Lakers wonnen een thriller op bezoek bij de Dallas Mavericks: 103-99. 

Kobe Bryant had 38 punten voor de Lakers, die de Duitser Dirk Nowitzki toelieten dertig punten te scoren. 

Bryant miste geen enkel schot in het laatste kwart, op vijf pogingen. De laatste keer dat hij dat deed was in april 2008. Zijn efficiëntie zorgt voor een record: hij is nu de oudste speler ooit met minstens 38 punten in twee wedstrijden op rij, waarbij zestig procent van zijn schoten raak was.

Bryant (34) bereikte bovendien de mijlpaal van 31.000 punten in de NBA.

Steve Nash had twintig punten voor Los Angeles. De andere Lakers-spelers in de dubbele cijfers waren Antawn Jamison (dertien) en Jodie Meeks (elf).

Los Angeles staat met 28 keer winst en 29 keer verlies negende in het westen. Ze moeten drie wedstrijden goedmaken op de 31-27 Houston Rockets voor een plaats in de play-offs.

Heat winnen van Cavaliers

Miami Heat kwam op achterstand tegen de Cleveland Cavaliers. De 'Cavs' begonnen vurig aan de wedstrijd, geïnspireerd door het vertrek in 2010 van LeBron James, dat nog steeds voelbaar is in Ohio.

Probleem was dat James goed speelde. Hij eindigde de wedstrijd als topscorer met 28 punten, iets meer dan teamgenoot Dwyane Wade (24 punten). Wade besliste de wedstrijd met elf punten in de laatste vijf minuten.

"We zijn een stel veteranen, we zijn in elke situatie geweest die de NBA ons voor kan schotelen", aldus James. "We spelen gewoon de hele 48 minuten uit en kijken waar dat ons brengt."

De Heat wonnen hun laatste elf wedstrijden en hebben daarmee de langste winstreeks in de NBA. Drie van de Heats volgende vijf wedstrijden zijn tegen matige teams, met de enige echte uitdagingen tegen Memphis op 1 maart en New York Knicks, twee dagen later.

Uitslagen

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 99-103
Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 99-100
Miami Heat - Cleveland Cavaliers 109-105
New Orleans Hornets - Sacramento Kings 110-95
Brooklyn Nets - Memphis Grizzlies 72-76
Phoenix Suns - San Antonio Spurs 87-97
Portland Trailblazers - Boston Celtics 92-86
Oklahoma City Thunder - Chicago Bulls 102-72

Lees voor uitgebreide coverage van alle Amerikaanse sporten dagelijks www.usasports.nl en bekijk ESPN America, www.espnamerica.com