LANDGRAAF - Glenn Bakx is terug gezet naar de zestiende plaats nadat de Limburger door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd werd. In zijn kwartfinale zou hij op illegale wijze een bocht zijn ingesprongen waardoor hij de laatste plaats in de kwartfinale krijgt toebedeeld.

Door Anne Joldersma

Omdat Bakx tijdens de kwalificaties veruit de snelste van de zestien rijders in de kwartfinale was, kreeg hij aanvankelijk de negende plaats toebedeeld toen hij er niet in slaagde de halve finale te bereiken door een valpartij.

Na het bekijken van de beelden besloot de jury hem echter terug te zetten. Hij zou bij de eerste bocht op volle snelheid tegen een tegenstander zijn aangekomen en hem daarbij gebruikt hebben om af te remmen. Die actie staat bekend als een 'T-bone' en is niet geoorloofd.

Gewaarschuwd

"In aanloop naar deze wedstrijd hebben we alle rijders nog gewaarschuwd dat wij met name bij de eerste bocht, waar men op volle snelheid op afstormt, extra alert zouden zijn op mogelijke overtredingen", legt de directeur sportief Christian Papillion uit.

"Dat deden we omdat niet iedereen bekend is met deze baan en we wilden dat alle rijders met een veilig gevoel die gevaarlijk bocht konden klaren." Volgens Papillion was het niet zozeer het gevolg van de actie, alle schaatsers kwamen er zonder kleerscheuren vanaf, maar vooral de handeling zelf die bestraft werd.

Bakx zelf had geen begrip voor het besluit van de jury. Na afloop van de wedstrijd bleef hij lange tijd in ongewis en werd hem niet verteld waarom hij gediskwalificeerd was. "Ik vind het echt vreemd dat niemand mij uitlegde waarom ik gediskwalificeerd ben", reageerde hij.

Balen

"Het is wel balen dat ik op deze manier veel punten kwijtraak. Voor mijn gevoel ben ik hier gewoon negende geworden."

Ook zijn coach Falko Zandstra begreep de beslissing van de wedstrijdleiding om Bakx te diskwalificeren op sportieve gronden niet.

"Misschien hebben ze het gedaan omdat hij bij zijn val met de punt van zijn schaats in het ijs kwam en het beschadigde ofzo", zei hij spottend. "Ik kan geen andere reden bedenken."

Bekijk de video