SCHLADMING - De afdaling van Marvin van Heek bij de wereldkampioenschappen skiën in het Oostenrijkse Schladming duurde zaterdag een kleine minuut. 

De Fransman, die voor Nederland uitkwam op het koningsnummer van het alpineskiën, nam tijdens zijn snelle tocht naar beneden een bocht te wijd en miste daardoor een poortje.

Hij moest zijn race dus voortijdig beëindigen.

De 21-jarige Van Heek debuteerde op de WK. Hij is geboren in Frankrijk, maar zijn vader is Nederlander en de skiër kan daardoor voor zijn tweede vaderland uitkomen.

Hij verraste deze winter met de achtste plaats op de afdaling van Val Gardena.

Ervaring

Van Heek baalde flink, want hij viel eerder in de week bij de WK ook al uit op de super-G. ''In de training ging het 's ochtends goed. Mijn trainer Romain Richard gaf aan dat ik een directere lijn moest kiezen. De snelheid ging daardoor omhoog, maar maakte het ook een stuk moeilijker. Ik belandde in de poeder. Ik baal hier enorm van'', keek Van Heek terug op zijn race.

De debutant, die later ook nog deelneemt aan de super combinatie in Schladming, noemde het een mooie ervaring een keer in de top dertig te mogen starten. ''Ervaring is alles in deze sport.''