HOOFDDORP - Dinsdag is Data Dag bij NUsport. Wekelijks verschijnt vanaf heden in deze rubriek een achtergrondartikel aan de hand van sportstatistieken. Deze week werpen we een blik op de hervatting van de eredivisie.

Van de clubs uit de top vijf kan PSV de hervatting van de competitie komend weekeinde met het meeste vertrouwen tegemoet zien. Althans, op basis van de resultaten in de afgelopen tien seizoenen.

De Eindhovenaren zetten liefst acht van de vorige tien eerste wedstrijden na het winterreces in winst om. De andere duels, met Roda JC in 2009 en met FC Utrecht in 2012, eindigden onbeslist.

Echt makkelijk heeft PSV het niet gehad in de 'ontwaken uit de winterslaap-duels'. De laatste vijf seizoenen begonnen de Brabanders het nieuwe kalenderjaar met een uitwedstrijd tegen respectievelijk Feyenoord, Roda JC (twee keer), VVV-Venlo en FC Utrecht.

Komende vrijdag speelt PSV wel thuis, tegen PEC Zwolle.

Net als de concurrent uit Eindhoven kan Ajax bogen op een ongeslagen status in het laatste decennium 'herstartduels'. De Amsterdammers speelden wel één keer vaker gelijk dan PSV. Ajax hervat het seizoen zondag tegen Feyenoord. Dezelfde tegenstander werd in het eerste eredivisieduel van 2011 met 2-0 verslagen.

FC Twente

Ook FC Twente presteert met een puntentotaal van 21 in de afgelopen tien seizoenen meer dan behoorlijk in eerste duels na de winterstop. De laatste nederlaag dateert al weer uit 2003, toen Feyenoord met 4-2 te sterk bleek. Twente treft zaterdag RKC, een herhaling van het eerste affiche van 2012, toen de thuisploeg met 5-0 zegevierde.

Feyenoord en Vitesse, de andere leden van de huidige top vijf, hebben daarentegen vaak herstartproblemen. De Rotterdammers gingen in liefst zes van de voorbije tien eerste duels na de onderbreking onderuit. In de laatste jaren moest Feyenoord onder meer zijn meerdere erkennen in VVV-Venlo, Ajax en sc Heerenveen.

Vitesse presteerde met zeven verliesbeurten, geleden in onder meer 2009, 2010, 2011 en 2012, zelfs nog slechter. De Arnhemmers nemen het zaterdag in Alkmaar op tegen AZ.

'Ontwaken uit de winterslaap-balans'
(eerste duel na de winterstop, op basis van de laatste tien seizoenen)

1. PSV 10 duels, 26 punten, 20 doelpunten voor, 3 goals tegen
(3 thuiswedstrijden, 7 uitduels)

2. Ajax 10 duels, 24 punten, 27 doelpunten voor, 7 goals tegen
(4 thuiswedstrijden, 6 uitduels)

3. FC Twente 10 duels, 21 punten, 25 doelpunten voor, 11 goals tegen
(3 thuiswedstrijden, 7 uitduels)

4. Feyenoord 10 duels, 10 punten, 13 doelpunten voor, 19 goals tegen
(4 thuiswedstrijden, 6 uitduels)

5. Vitesse 10 duels, 9 punten, 10 doelpunten voor, 13 goals tegen
(4 thuiswedstrijden, 6 uitduels)