LANDGRAAF - Glenn Bakx mag zich de eerste Nederlands kampioen Ice Cross Downhill noemen. Danny Hansen bezette vrijdag de tweede plaats op het erepodium, Bart van Roosmalen eindigde als derde.

Door Eline Dabekaussen

"Het ging lekker", aldus de Bakx, vlak nadat hij in Landgraaf als beste Nederlander over de streep kwam.

"Toen ik wist dat ik de titel binnen had gesleept, kreeg ik echt een adrenalinekick. Het is zo mooi om als eerste ooit een NK te winnen."

Nederlands team

Doordat het ijs achter de finish beschadigd was, werd de tweede kwalificatieronde geschrapt. Remo Speijers, Bart van Roosmalen en Bakx, die samen het Nederlands team vormen, hadden zich alle drie in de eerste ronde al in de top 32 geschaatst en waren daardoor verzekerd van een plaats in de knockout-fase.

Voor licht geblesseerde Speijers waren de achtste finales het eindstation. Van Roosmalen belandde in de kwartfinales in de boarding en daarmee was zijn droom op de Nederlandse titel over.

Aan de wedstrijd van vrijdag, die tevens een qualifier was voor het Red Bull Crashed Ice World Championship dat op 7, 8 en 9 februari plaatsvindt, deden ook internationale rijders mee. Voor de uitslag van het NK werden hun namen van de ranglijst geschrapt en zo belandde Van Roosmalen toch nog op de derde trede van het erepodium.

Bakx ging samen met de Nederlander Hansen en de Duitsers Fabian Mels en Martin Niefnecken van start. "Remo en Bart waren al uitgeschakeld, maar je wilt als Nederlands team toch laten zien wat je kan. Het was daarom niet alleen mooi, maar ook goed dat ik uiteindelijk in de finale stond."

Broertjes Bakx

Voor Bakx was het om meerdere redenen een bijzonder NK. Niet alleen werd het op enkele kilometers van zijn woonplaats gehouden, ook zijn jongere broers Dean en Scott namen deel aan het kampioenschap.

"Dat gaf wel extra druk. Enerzijds omdat je niet wil dat ze zich blesseren, anderzijds om je thuis gewoon de beste wilt zijn. Maar ze hebben het ook goed gedaan, ze zaten toch bij de beste 32 Nederlanders."

Shoot Out

De 85 snelste Nederlands tijdens het NK hebben zich gekwalificeerd voor de National Shoot Out van het Ice Cross Downhill World Championship op 7 februari in SnowWorld Landgraaf op de eerste indoortrack ooit. Daar gaan ze de strijd aan voor startplekken van de finale van Red Bull Crashed Ice op zaterdag 9 februari.