OBERSTDORF - De Noorse schanssspringer Anders Jacobsen heeft zondag de openingswedstrijd van het befaamde Vierschansentoernooi gewonnen. 

De 27-jarige Jacobsen was de beste op de schans van Oberstdorf, met sprongen van 138 en 139 meter.

De Noor hield met een totaal van 308,6 punten de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer (297) en Severin Freund uit Duitsland (290,8) achter zich.

Schlierenzauer, de winnaar van vorig jaar in Oberstdorf, kwam tot sprongen van 134,5 en 138,5 meter. Freund zette na zijn eerste sprong de latten neer na liefst 138,5 meter, maar kwam in zijn tweede niet verder dan 135,5.

Zodoende kon Jacobsen zijn tweede overwinning op het Vierschansentoernooi vieren. De Noor zegevierde in 2007 in Innsbrück en won toen uiteindelijk ook het eindklassement.

''Dit is net een sprookje'', jubelde Jacobsen na zijn indrukwekkende zege op de Duitse schans. ''Een paar weken geleden in Engelberg had ik nog grote problemen. Ik ben hier zelf ook door verrast.''

Schlierenzauer, die vorig jaar met zeges in Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen de basis legde voor de eindzege, was onder de indruk van Jacobsen. ''Er zijn veel jongens die goed kunnen springen. Maar het toernooi duurt nog lang, ik ben hier zeer tevreden mee.''

De tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi is traditioneel op nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen. Daarna volgen nog wedstrijden in Innsbrück en Bischofshofen.