De huidige rooskleurige situatie rondom Robin van Persie bij Manchester United in ogenschouw nemend, is de volgende situatieschets op z’n minst een opmerkelijke.

Door Hendrik Meijnders

Het is 24 oktober 2004 als Manchester United thuis met 2-0 van Arsenal heeft gewonnen. Na het laatste fluitsignaal komen beide spelersgroepen in de tunnel op weg naar de kleedkamer met elkaar in botsing.

Terwijl ze elkaar uitschelden, wordt er een punt pizza (hoe de punt pizza daar terecht kwam vertelt het verhaal niet) op United-trainer sir Alex Ferguson afgevuurd.

Ashley Cole, toen Arsenal, beschrijft het tafereel in zijn biografie (2006): "Dat stuk pizza vloog over mijn hoofd en raakte Fergie recht in zijn smoel … we gaapten hem allemaal aan toen we zagen hoe de pizza van zijn beroemde, paarsbruine gezicht afgleed en over zijn mooie zwarte pak naar beneden rolde."

Hilarische anekdote

Cole onthult niet wie de dader is, maar sluit er met het signalement ‘dat deze niet uit Engeland of Frankrijk komt’, wel de nodige collega’s mee uit.

Andy Lloyd-Williams, schrijver van de ongeautoriseerde biografie 'Robin van Persie' (2012), speelt voor huis-tuin-en-keuken-rechercheur en voegt eigenhandig het volgende scenario toe aan deze in zijn boek aangehaalde, tamelijk hilarische anekdote: "Het kan heel goed Robin van Persie zijn geweest."

Waarop hij dit baseert wordt niet duidelijk, inhoudsbepalend is het wel. Deze uitgave staat namelijk vol (ongefundeerde) veronderstellingen, eigen inzichten en weinig concrete conclusies van de auteur, aangevuld met citaten van de hoofdpersoon, eerder gedaan in andere media.

De rode neus

"Nwankwo Kanu, die waarschijnlijk veel ouder was dan de achtentwintig jaar die hij beweerde te zijn…", "Sir Alex Ferguson, de eeuwige klager met de rode neus", en "Ruud van Nistelrooij, de man met het lange hoofd"; het zijn drie voorbeelden van Williams’ interpretaties die niet ter zaken doen en allemaal slechts zijdelings te maken hebben met Van Persie.

Tel daar een op het oog oneindige serie uitgetikte wedstrijdverslagen van duels waarin hij ooit actief was bij op, met als gevolg dat de inhoud té vaak zo droog als wat en gespeend van enige originaliteit is.

De levensloop van Nederlands succesvolste voetballer van het moment komt, zoals dat doorgaans gaat in deze categorie boeken, ook geheel aan bod maar mist elke vorm van tweede, derde of vierde laag omdat Van Persie geen medewerking verleende.

Weinig nieuws

Er staat zo weinig nieuws in. Kralingen, Excelsior, Feyenoord, Arsenal, de vermeende verkrachtingszaak en daaropvolgende gevangenschap, het auto-ongeluk in Engeland waar hij plaats delict in paniek verliet en zijn transfer naar Manchester United; het is allemaal bekend.

Wél een fijne, welhaast profetische uitspraak gedaan tijdens zijn Gunners-periode: "Ik kan me voorstellen dat als je zevenentwintig of achtentwintig bent, je ergens anders gaat spelen als je daar drie of vier keer zo veel kunt verdienen."

Aan het einde van vorig seizoen zag de top van de scorerslijst na een voetbaljaargang Arsenal er als volgt uit: Yossi Benayoun (6), Theo Walcott (11), Robin van Persie (37). Ook als Red Devil staat de spits weer hoog in het huidige topscorersklassement.

Dat verdient een stijlvollere biografie. Eentje die meer aansluit bij de voetballer, zijn status en zijn kwaliteiten. Eentje ook, waaraan Van Persie zelf dan bij voorkeur zijn medewerking verleent.

Cijfer: 4

Robin van Persie
Uitgever: Thomas Rap
ISBN-nummer: 978 94 004 0225 6
Samenstellers: Andy Loyd-Williams
Pagina’s: 272
Prijs: 17,90 euro